Kinderwagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
'Ouderwetse' kinderwagen.
'Moderne' all-terrain kinderwagen.
Historische kinderwagen

Een kinderwagen (ook (kinder)koets genoemd) is een wagen waarin kinderen vervoerd kunnen worden. Voor de allerkleinsten, die nog niet kunnen zitten, zit er een klein wiegje met een windscherm bovenop.

Voor kinderen die al kunnen zitten, is het een stoeltje dat vaak in een slaappositie kan worden geklapt, deze vorm wordt meestal wandelwagen of buggy genoemd.

Soorten kinderwagens[bewerken]

Klassieke kinderwagen[bewerken]

De klassieke of ouderwetse kinderwagen wordt ook wel koets genoemd. Deze heeft vier wielen met massieve rubberen banden, samen met een systeem voor de vering. Er bestaan veel verschillende modellen doordat er in die tijd jaarlijks verschillende types op de markt kwamen. Deze kinderwagens zijn geschikt voor baby’s tot 12 à 18 maanden. De klassieke kinderwagen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig is weer terug in het straatbeeld. De wagens zijn geliefd om de grote bak waarin de baby ligt, de vering en het uiterlijk.

Moderne kinderwagen[bewerken]

De hedendaagse kinderwagen heeft drie of vier wielen met luchtbanden. De vering is veel stijver dan die van de klassieke kinderwagen, of soms helemaal afwezig. Wel heeft de nieuwe generatie kinderwagens een ruime mogelijkheid voor boodschappen onderin.

Wandelwagen of buggy[bewerken]

Een wandelwagen of buggy is een compacte en lichte wandelwagen, vooral gericht op stadsgebruik. Buggy's zijn meestal minder geschikt om een kind voor langere tijd in te vervoeren. Ze zijn makkelijk en klein opvouwbaar en kunnen daardoor eenvoudig meegenomen worden in de auto of, met een speciale drager, op de fiets.

Maxi-Cosi[bewerken]

De Maxi-Cosi is een merknaam (en door merkverwaterting ook een soortnaam) waarmee kinderzitjes worden aangeduid die op verschillende dragers gemonteerd kunnen worden zoals autostoelen of -banken en kinderwagens. De montage en demontage is meestal gestandaardiseerd, al dan niet middels adapters.