Wieg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een wieg

Een wieg (meestal wiegje) is een bed voor een pasgeboren kind. Typisch voor een wieg is, dat zij overhuifd is met een hemel, meestal gemaakt van een zeer fijne stof.

Een eenvoudig wiegje wordt ook wel krib of kribbe genoemd, naar analogie van het verhaal van de geboorte van Jezus.

Soorten wiegen[bewerken]

Veel baby's worden tegenwoordig meteen na hun geboorte in een kinderbedje gelegd. Soms hebben ouders nog een extra wieg in hun slaapkamer staan. Er zijn verschillende soorten wiegen: een gewone wieg, een wieg met een schommelmechanisme en een hangwieg. Een hangwieg is een wieg die met touwen aan een standaard of aan het plafond kan worden opgehangen. Veel jonge ouders vinden het leuk om vanuit nostalgie de wieg waar ze zelf in hebben gelegen van zolder te halen. Daarbij is het goed om te kijken naar de veiligheid van zo'n museumstuk.

Veiligheidseisen[bewerken]

Een ouderwetse wieg

Vroeger werden alle baby's in een wieg gelegd, zonder dat er al te kritisch gekeken werd naar de veiligheid daarvan. Tot een baby drie maanden is en gaat draaien is een wieg een veilige slaapplek voor een baby. Daarna ontstaat de kans dat zij met zijn gezicht tegen de zijwanden komt te liggen waardoor verstikkingsgevaar ontstaat. Een veilige wieg is een wieg met spijlen of een waarvan de zijkant een open structuur heeft.

Een wieg met grote openingen tussen de spijlen, moet worden bekleed met luchtdoorlatende stof - om beknelling te voorkomen. Deze bekleding moet goed vast en strak gespannen zitten. Het onderstel van de wieg moet stevig zijn en mag niet kunnen kantelen, bijvoorbeeld wanneer een ouder kind zich aan de rand van de wieg optrekt. De bodem moet stevig en vochtdoorlatend zijn.

Afmetingen[bewerken]

Een veilige wieg is minimaal 30 cm diep, 45 cm breed en 80 cm lang. Als de zijwanden geheel of gedeeltelijk zijn voorzien van spijlen, dient de spijlafstand tussen 4,5 en 6,5 centimeter te zijn.

Trouwjurk[bewerken]

Vroeger werd de bekleding van een wieg vaak gemaakt van de stof van de trouwjurk van de moeder van de baby.

Gezegden[bewerken]

Met wieg wordt ook wel de geboorteplaats van iemand aangeduid: Mijn wieg stond in Arnhem. Wieg staat ook voor het begin van het leven: Van de wieg tot het graf.