Moeder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Moeder (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Moeder.
Sikkimse moeder met kind
Migrant mother Florence Owens Thompson met haar kinderen
(foto Dorothea Lange, 1936)

Moeder is een vrouw met een of meerdere kinderen. Het betreft een eerstegraads verwantschap. De relatie van een moeder tot haar kinderen wordt aangeduid met de term moederschap.

In de meeste gevallen heeft de vrouw het nageslacht zelf gebaard, waarbij ook wel wordt gesproken van de biologische moeder. Als het kind biologisch gezien een andere moeder heeft dan de vrouw die als zodanig wordt beschouwd, dan wordt al naargelang de specifieke situatie gesproken van een adoptiemoeder, pleegmoeder of stiefmoeder, meer in het algemeen ook wel van een juridische of wettelijke moeder. In de praktijk wordt deze vrouw echter doorgaans gewoon 'moeder' genoemd.

Voor vrouwen die zelf niet in staat zijn een zwangerschap uit te dragen kan draagmoederschap een oplossing zijn. Het paar dat een kind wenst vraagt in dit geval aan een andere vrouw om het kind voor hen te dragen.

Termen

In de overgrote meerderheid van alle talen ter wereld begint het woord voor "moeder" met de (voor zeer jonge kinderen makkelijk te articuleren) letter m. Bekende koosnaampjes voor een moeder zijn: mama, ma, mam, mams, mammie, moeke, ma'ke, moer, moesje, mem (Fries), mamaatje, mutti (uit het Duits) en mamsie.

De moeder van een partner of echtgenoot wordt schoonmoeder genoemd.

Trivia

Moederdag is in een aantal landen een feestdag, speciaal gewijd aan moeders.

Zie ook

Icoontje WikiWoordenboek Zoek moeder in het WikiWoordenboek op.