Naar inhoud springen

Jeugd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kindsheid)
Jeugd in Oslo, Noorwegen
Jeugd

Jeugd is de periode dat iemand kind is, dus nog niet volwassen. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert jeugd als de periode tussen het vijftiende en vierentwintigste levensjaar, waaronder deels ook adolescenten (10-19 jaar) vallen.[1]

Het is ook de verzamelnaam voor alle personen die jeugdig zijn en wordt ook wel in het adjectief jeugdig gebruikt voor hen die zich jong gedragen of jong lijken. Leeftijdsgrenzen zijn veranderlijk. De biologische rijping markeert het einde van de kindertijd. Tegenwoordig is dat gemiddeld op ongeveer 12-jarige leeftijd. Jongeren worden echter pas helemaal volwassen als ze sociaal zelfstandig zijn. Juridisch is men volwassen op 18-jarige leeftijd. Dan heeft men passief en actief stemrecht en is men een onafhankelijk handelend rechtssubject. Rond die tijd voltooien veel jongeren ook hun secundaire scholing en beginnen met een universitaire studie of werkkring en beginnen ze hun eerste serieuzere relatie.

Het begrip jeugd – als benaming voor een bepaalde periode – heeft gestalte gekregen in de 18e eeuw. De ideeën van Locke en Rousseau zijn daarbij van grote invloed geweest.

Jeugd is een interessante doelgroep, zowel voor de commercie als de politiek. Jeugdparticipatie is de actieve betrokkenheid van jeugd bij de samenleving.

Een jeugdboek, jeugdtijdschrift en een jeugdfilm zijn bedoeld voor de jeugd. Soms onderscheidt men jongens- en meisjesboeken.

In de Katholieke Kerk wordt de Vlaamse jezuïet Jan Berchmans (1599-1621) vereerd als patroonheilige van de schoolgaande jeugd en studenten en van de Vlaamse jeugd in het bijzonder.

Een spookjongere is een jeugdig persoon die niet staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens in Nederland. Het aantal zou voor heel Nederland tussen de honderdduizend en tweehonderdduizend liggen.[2]

  1. (en) Adolescent health, WHO
  2. Mogelijk duizenden 'spookjongeren' in Amsterdam, NU.nl, 5 juli 2014. Gearchiveerd op 19 april 2021.
Zie de categorie Youth van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zoek jong op in het WikiWoordenboek.
Zoek jeugd op in het WikiWoordenboek.