Klavertjevier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een klavertjevier

Een klavertjevier, klavertje vier (met meervoud: klavertjes vier) of klavervier is bij de witte klaver een (somatische) mutant met bladeren die uit vier deelblaadjes bestaan.

Niet enkel door de zeldzaamheid, maar ook door de vorm, die doet denken aan een kruis, wordt het vinden of het krijgen van een "klavertjevier" sinds de middeleeuwen beschouwd als een geluksbrenger. Volgens de legende stelt elk deelblad iets voor: het eerste de hoop, het tweede vertrouwen, het derde liefde en het vierde geluk.

Afhankelijk van de abiotische milieufactoren wordt het voorkomen van "klavertjevier" geschat tussen 0,01% en 0,1%. De oorzaak van de modificatie wordt gezocht in milieufactoren zoals vervuiling, bodemsamenstelling en beschadiging van de jonge klaver.

Volgens het Guinness Book of Records is 18 het hoogste aantal deelblaadjes gevonden op één blad van witte klaver.[1] Er bestaat ook een foto van een klaver met 21 blaadjes, gekweekt door Shigeo Obara, dezelfde man die het Guinness World Record van 18 bezit.[2]

De naam "klavertjevier" wordt in twee gevallen gebruikt:

Volksverhaal[bewerken]

Op de kermis van Itegem komt een gloednieuwe kunstenmaker. Hij spreekt niet, maar iedereen moet doen wat hij wil. Hij heeft dwingende ogen en een meisje met zwarte wilde haren en gouden oorringen vergezelt de man. Ze speelt op een tamboerijn en haar stem is schel. Ze vertelt dat de tovenaar door muren kan gaan en iedereen ziet de man door een forse eik lopen. De menigte is erg verbaasd. Oude Metje loopt naar huis en ze heeft klaver geplukt. Ze hoort een gil en rent naar de eik. Ze ziet een man rond een boom heenkruipen en vraagt wat er aan de hand is. Metje roept dat de mensen zich niet moeten laten bekeukelen, het gaat om een bedrieger. De mensen willen tegenspreken en Metje legt de klaver op de grond. Ze ziet het lijf van de man half in de boomstam en de twee dwingende ogen kijken in de hare. Metje verzet zich en ze denkt aan haar eigen waarschuwing. Ze slaat haar ogen neer en ziet een klaverblaadje liggen. Ze pakt het en ze ziet de man weer rond de stam kruipen. Ze waarschuwt de menigte opnieuw en de mensen laten de schellen van de ogen vallen. De tovenaar en het meisje gaan ervandoor. Thuisgekomen ziet de dochter van Metje een klavertjevier in de hand van haar moeder en dit wordt in een linnen zakje gestopt. In de familie wordt het gedragen als ze naar de kermis gaan, het behoedt je voor het ongeluk. Met klavervier kun je niet betoverd worden.

Klavertje een, twee, vijf, zes, zeven[bewerken]

Nog veel zeldzamer dan klavertje vier zijn klaverbladen met meer of minder blaadjes dan drie of vier. De Zwitserse klaverbladverzamelaar Ramon Mayer bezat er 1027, waarvan 1 eenbladige, 5 tweebladige, 869 vierbladige, 147 vijfbladige, 4 zesbladige exemplaren en 1 zevenbladig exemplaar.