Kleine marene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Brimz (overleg | bijdragen) op 31 aug 2019 om 22:51. (Wijzigingen door 5.132.57.188 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Brimz)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kleine marene
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Kleine marene
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Salmoniformes (Zalmachtigen)
Familie:Salmonidae (Zalmen)
Onderfamilie:Coregoninae
Geslacht:Coregonus
Soort
Coregonus albula
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kleine marene op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De kleine marene (Coregonus albula) is een soort houting uit de orde van zalmachtigen (Salmoniformes). De vis kan maximaal 45 cm lang en 1000 gram zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd is 10 jaar.

Leefomgeving

De kleine marene komt zowel in zoet als zout water voor. Het verspreidingsgebied beperkt zich tot het Oostzeegebied, Scandinavië, Baltische staten, het noordwesten van Rusland tot onder Nova Zembla en vroeger ook (op kleine schaal) in het Rijnstroomgebied.[2]

Relatie tot de mens

De kleine marene is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. Deze marene is in de Zweedse regio Norrbotten een regionaal symbool (landskapsfisk). Met name de kuit van de vis wordt daar als delicatesse beschouwd (Kalix löjrom). In Finland wordt ook de vis zelf traditioneel veel gegeten. Jonge exemplaren ter grootte van sardientjes worden in hun geheel gebakken of gefriteerd.

In Nederland

Houtingen (marenen) worden soms ook in de Nederlandse benedenrivieren gevangen. Soortdeterminatie is echter lastig. Redeke (1941) meldde vangsten door visserijdeskundigen van de kleine marene uit 1888 (Nieuwe Merwede), 1919 (Hollands Diep) en 1927 (de Waal).[3]

Externe link