Kleine woestijnspringmuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Brimz (overleg | bijdragen) op 30 jun 2018 om 08:39. (Wijzigingen door 86.84.226.156 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Wikiklaas)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kleine woestijnspringmuis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Kleine woestijnspringmuis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Dipodidae (Jerboa's)
Geslacht:Jaculus
Soort
Jaculus jaculus
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Mus jaculus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kleine woestijnspringmuis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De kleine woestijnspringmuis (Jaculus jaculus) is een zoogdier uit de familie van de jerboa's (Dipodidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Mus jaculus in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2]

Sinds 1 juli 2017 is in Nederland het houden van de kleine woestijnspringmuis verboden. De soort staat op de lijst van "niet aangewezen diersoorten" van het Ministerie van Economische Zaken.

Kenmerken

De rug is oranjebruin, de buik is wit en de flanken grijsoranje met een witte band over de heup. De lichaamslengte bedraagt 10 tot 12 cm, de staartlengte 16 tot 20 cm en het gewicht 45 tot 75 gram.

Leefwijze

Deze renmuis heeft lange, drietenige achterpoten aan een harig kussen, waarmee het dier zich op het woestijnzand goed kan voortbewegen. Het hipt op de achterpoten, waarbij de lange staart wordt gebruikt voor het evenwicht. Deze dieren gaan ’s nachts op zoek naar voedsel, dat bestaat uit zaden, wortels en bladen. Overdag sluiten ze hun hol af om de hitte en roofdieren te weren.

Verspreiding

Deze soort komt algemeen voor in woestijnachtige gebieden van Noord-Afrika tot West-Azië