Kliplipvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kliplipvis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Ctenolabrus rupestris.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Perciformes (Baarsachtigen)
Familie:Labridae (Lipvissen)
Geslacht:Ctenolabrus
Soort
Ctenolabrus rupestris
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen Kliplipvis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kliplipvis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De kliplipvis (Ctenolabrus rupestris) is de enige soort (monotypisch) uit het geslacht Ctenolabrus uit de familie van de lipvissen (Labridae) die behoort tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De volwassen vis is gemiddeld 11 cm en kan een lengte bereiken van 18 cm. De hoogst geregistreerde leeftijd is 8 jaar.

Nadere beschrijving en leefomgeving[bewerken]

De kliplipvis is overwegend bruin gekleurd, met oranje en groen. Er zit een duidelijke zwarte vlek aan het begin van de rugvin op de voorste stekels en aan de bovenkant van de staartwortel. De rugvin heeft 16 tot 19 stekels en daarachter 7 tot 10 vinstralen. De aarsvin heeft drie stekels en 6 tot 9 vinstralen. Het is een betrekkelijk slanke lipvis.[2]
Het is een zoutwatervis die hoofdzakelijk leeft in het oosten van de Atlantische Oceaan aan de rotsige kusten van Marokko tot in Noorwegen. Daarnaast komt de kliplipvis voor in de Middellandse Zee. Ze leven in met wieren begroeide kusten op een diept van 1 tot 50 m onder het wateroppervlak.
Deze vis is zeer zeldzaam aan de kusten van de Lage Landen.[2] Voor de zeehengelaar is de vis door zijn geringe formaat niet erg interessant. De kliplipvis kan worden bezichtigd in sommige openbare aquaria.