Koffiedik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koffiedik in een gebruikt filter

Koffiedik (kortweg: dik, ook: prut) is het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie.

Koffiedik blijft bij het zetten van filterkoffie in het filter over. In het verleden kwam er vaak dik in het kopje terecht. Bij Turkse koffie blijft er altijd koffiedik in het kopje achter.

Toepassingen met koffiedik[bewerken]

Sinds enige jaren gebruikt men koffiedik als substraat voor het kweken van paddenstoelen zoals de oesterzwam.[1][2]

In de tuin kan koffiedik worden gebruikt als mest of voor het weghouden van slakken en katten. Let er bij het gebruik als mest op dat u het koffiedik gebruikt voor planten die van stikstofrijke voeding houden. Denkt u dan bijvoorbeeld aan rozen. Sommige planten groeien door stikstof weliswaar sneller maar worden door deze versnelde groei ook zwakker. Zo kunnen tomatenplanten veel blad ontwikkelen wat ten koste kan gaan van de kwaliteit van de vrucht.

Koffiedikkijken is een vorm van tasseografie waarbij aan de hand van achtergebleven koffiedik waarzeggerij wordt bedreven.

Er wordt beweerd dat het regelmatig wegspoelen van koffiedik via de gootsteen verstoppingen kan voorkomen, omdat het de werking van schuurpapier zou hebben.[3] De meeste loodgieters doen deze bewering echter af als broodjeaapverhaal. Koffie heeft de neiging om vet aan zich te binden en kan een beginnende verstopping daardoor juist verergeren.[4]

Trivia[bewerken]

Het nog natte koffiedik is diep zwart. Daarom hebben meertjes in veenrijke gebieden, die door het veen een vergelijkbare kleur hebben, soms de naam koffiedik, zoals een vennetje bij het dorp Vries in Drenthe.