Koksijde-Bad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koksijde-Bad
Plaats in België Vlag van België
Koksijde-Bad (België)
Koksijde-Bad
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Koksijde
Coördinaten 51° 7′ NB, 2° 38′ OL
Detailkaart
Koksijde-Bad (West-Vlaanderen)
Koksijde-Bad
Locatie in West-Vlaanderen
Foto's
Cottages aan de Vlaanderenstraat
Cottages aan de Vlaanderenstraat
Portaal  Portaalicoon   België

Koksijde-Bad (Frans: Coxyde-les-Bains) is een kern van de West-Vlaamse plaats Koksijde, en wel de badplaats aan de Noordzeekust.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De badplaats kwam na 1895 tot ontwikkeling toen de Zeelaan, van het dorp Koksijde naar zee, werd aangelegd. In 1899 werd de Société Civile des dunes d'Oostduinkerke et de Coxyde opgericht, die de badplaats moest ontwikkelen. In 1904 kwam er een paardentram van Koksijde-Dorp naar het strand, en in 1909 kwam er een stoomtram van Veurne naar Koksijde-Bad. Vanaf 1910 kwamen er enkele winkels en werden er ook villa's gebouwd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog staakte de ontwikkeling, maar daarna, en vooral tussen 1930 en 1940, was er een aanzienlijke bouwactiviteit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het kustgebied door de bezetter versperd en werden er bunkers gebouwd die onderdeel uitmaakten van de Atlantikwall. Na de oorlog ontwikkelde Koksijde-Bad zich tot een gezinsbadplaats. Daarnaast zijn er diverse villawijken.

Bezienswaardigheden[bewerken | bron bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | bron bewerken]

Koksijde-Bad ligt aan de Noordzeekust en is vastgebouwd aan de bebouwing van Sint-Idesbald. In het oosten vindt men het natuurgebied Doornpanne en Schipgatduinen en in het zuiden het natuurgebied Noordduinen.

Nabijgelegen kernen[bewerken | bron bewerken]

Koksijde, Sint-Idesbald, Oostduinkerke-Bad