Quartier Sénégalais

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Quartier Sénégalais of de village Sénégalais is een villawijk in de Belgische badplaats Koksijde die is gebouwd in de tijd van de belle époque.

Toponymie[bewerken]

De totstandkoming van de ietwat merkwaardige naam zou verband houden met de huisvesting van Franse soldaten uit de koloniën tijdens de Eerste Wereldoorlog, dan wel met de namen van de villa's van de bewoners, vaak meestal ex-kolonialen die aan Afrika herinnerende benamingen aan hun huizen gaven.

Beschrijving[bewerken]

Deze wijk werd vanaf 1908 aangelegd. Hier zijn ruime cottages te bewonderen, die plaats boden aan grote -overwegend Brusselse- gezinnen en hun dienstmeiden. Deze pittoreske cottages vormden het ideale decor om de gezonde buitenlucht op te nemen en een "zeekuur-bad" te nemen. Veel van deze cottages zijn van de hand van architect Gaston Lejeune. De aanleg van deze wijk houdt het midden tussen eenheid en vrijheid.

Vanaf het Bad Schallerbachplein, waar het Manneken Pis van Koksijde staat, vertrekt een wirwar van lanen, waarop dan weer straatjes aansluiten, die zich integreren in het duinenlandschap en het oorspronkelijke reliëf respecteren. Dit weerspiegelt de Engelse tuinwijkgedachte. Om een gevarieerd straatbeeld te bekomen, werden koppelvilla's met alleenstaande woningen afgewisseld. Dit urbanistisch idee vinden we ook terug in De Panne (Dumontwijk), De Haan (de Concessie), Knokke en Westende. Aangezien Koksijde-Bad rond de eerste decennia van de 20e eeuw tot stand kwam en de cottagestijl toen ook vooral in de mode was, werd deze stijl beeldbepalend voor Koksijde-Bad.

Het quartier werd in 2001 als dorpsgezicht beschermd.

Externe link[bewerken]