Kommagescheiden bestand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kommagescheiden bestand
voorbeeld van een *.csv
voorbeeld van een *.csv
Bestandsextensie .csv of .txt
MIME-type text/csv
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Een kommagescheiden bestand, of CSV-bestand, in het Engels comma-separated values, is een specificatie voor tabelbestanden.

Het CSV-formaat is een eenvoudig en oud databaseformaat. Het bestaat enkel uit tekstgegevens, waardoor het gemakkelijk geïmplementeerd (lezen en/of schrijven) kan worden en een brede verspreiding kent. Waarden worden in principe gescheiden door komma's, en regels door het nieuwe-regelteken.

Andere scheidingstekens komen echter ook voor (zie verderop) waardoor er weleens problemen kunnen ontstaan als CSV wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen.

Dit soort bestanden wordt vaak gebruikt om de inhoud op te slaan van logboeken, firewalls of tabellen met daarin de gegevens van transacties (zoals transactie-gegevens van de banken).

Deze gegevens kunnen in een rekenblad- of een databaseprogramma worden ingelezen en vervolgens op een beeldscherm als tabel worden gepresenteerd.

Voorbeeld[bewerken]

jaar merk type omschrijving prijs
1997 Ford E350 airco, abs, moon 3000.00
1999 Chevy Type "Extended Edition"   4900.00
1996 Jeep Grand Cherokee IS VERKOCHT!
air, moon roof, loaded
4799.00

De bovenstaande tabel ziet er als CSV-bestand als volgt uit:

jaar,merk,type,omschrijving,prijs
1997,Ford,E350,"airco, abs, moon",3000.00
1999,Chevy,"Type ""Extended Edition""",,4900.00
1996,Jeep," Grand Cherokee ","IS VERKOCHT!
air, moon roof, loaded",4799.00

Het bovenstaande illustreert de volgende regels:

  • Velden met een komma, aanhalingstekens (") of regel-einden, en velden die met een spatie beginnen of eindigen, worden omsloten door aanhalingstekens.
  • Aanhalingstekens binnen een veld worden verdubbeld.

Varianten[bewerken]

Nederlandstalige spreadsheet-programma's gebruiken vaak de puntkomma als scheidingsteken, omdat de komma als decimaalteken en de punt als cijfergroeperingssymbool (duizend-separator) wordt gebruikt. In Engelstalige landen is het gebruikelijk om de komma als cijfergroeperingssymbool en de punt als decimaalteken te gebruiken. Spreadsheet-programma's zijn vaak voorzien van een wizard die helpt bij het inlezen van tekstbestanden waar de kolommen door een bepaald teken zijn gescheiden. Onder het voorbeeld is te zien hoe bijvoorbeeld een komma in een getal wordt 'behandeld' in een kommagescheiden bestand.

Externe links[bewerken]