Kommunistiska Partiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kommunistiska Partiet
Logo
Personen
Partijleider Povel Johansson
Mandaten
Zetels in de gemeenteraden
4 / 12.978
Geschiedenis
Opgericht 1970
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Zweden Zweden
Hoofdkantoor Fjärde Långgatan 8B, Göteborg
Aantal leden ca. 1000 (2016)[1]
Ideologie communisme
marxisme-leninisme
Kleuren rood
Jongerenorganisatie Revolutionär Kommunistisk Ungdom
Website www.kommunisterna.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Kommunistiska Partiet (Zweeds voor 'Communistische Partij'), ook Kommunisterna ('de Communisten') genoemd, is een kleine, communistische politieke partij in Zweden. Het is de oudste nog actieve communistische partij van het land. Ze is gevestigd in Göteborg en publiceert het blad Proletären.

De partij is een van verschillende linkse partijen in Zweden. In het parlement zijn de Socialdemokratiska Arbetareparti (sociaaldemocraten), Miljöpartiet de Gröna (groenen) en Vänsterpartiet (socialisten) vertegenwoordigd. Andere, kleine linkse partijen zijn Feministiskt Initiativ (radicaal feminisme) en de Sveriges Kommunistiska Parti (communisten).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1967 splitste een Chineesgezinde, maoïstisch-geïnspireerde groep zich af van de eurocommunistische Vänsterpartiet – Kommunisterna, die op haar beurt terugging op de Socialdemokratiska Arbetareparti. De KFML hield echter op te bestaan in 1970. De linkervleugel stichtte daarop onder leiding van Frank Baude de Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (Revolutionärerna), afgekort KFML(r). Tussen 1977 en 2004 heette de partij Kommunistiska Partiet Marxist-Leninisterna (Revolutionärerna), afgekort KPML(r), en sinds 2005 Kommunistiska Partiet.

Bij de Zweedse parlementsverkiezingen 1973 kreeg de partij 8014 stemmen (0,16%) en won ze geen zetel. De partij neemt om tactische en financiële redenen niet langer deel aan nationale of Europese verkiezingen, maar wel aan gemeenteverkiezingen. Anno 2022 beschikt de partij zo over 4 gemeenteraadsleden.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Voorzitter
1970–1999 Frank Baude
1999–2014 Anders Carlsson
2014–2019 Robert Mathiasson
2019–2020 Ulf Nilsson
2020–heden Povel Johansson

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]