Piratenpartij (Zweden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piratpartiet
Piratpartiet.svg
Personen
Partijleider Rickard Falkvinge
Mandaten
Zweeds parlement
0 / 349
Europees Parlement
0 / 20
Geschiedenis
Opgericht 1 januari 2006
Algemene gegevens
Actief in Zweden
Hoofdkantoor Stockholm
Ideologie Directe democratie, Vrijheid van informatie, Privacy, Openbaarheid van bestuur
Kleuren Purperblauw
Internationale organisatie Pirate Parties International
Website www.piratpartiet.se
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Piratenpartijen in de verschillende landen
Gekozen in het Europees Parlement
Nationaal gekozen
Lokaal gekozen
Ingeschreven voor verkiezingen
Geregistreerd in sommige staten
Niet geregistreerd maar actief
Status onbekend

De Piratenpartij (Zweeds: Piratpartiet, afgekort PP) is een Zweedse politieke partij die op 1 januari 2006 werd opgericht door Rickard Falkvinge, de huidige voorzitter van de partij.

De Piratenpartij streeft onder meer naar hervormingen op het gebied van auteursrecht. Tevens wil de partij het patentensysteem afschaffen en de privacy van burgers, op internet en daarbuiten, vergroten.[1]

Naar aantal leden is de Piratenpartij de op twee na grootste politieke partij in Zweden. In het buitenland zijn inmiddels partijen met dezelfde naam en vergelijkbare doelstellingen opgericht. Bij de Europese Parlementsverkiezingen 2009 wist de partij in Zweden ruim 7 procent van de stemmen te bemachtigen.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 2006 opende Rickard Falkvinge een website waarop de oprichting van de Piratenpartij (Piratpartiet, pp) aangekondigd werd samen met een prototype van het partijprogramma. Op 15 februari 2006 had de partij reeds de benodigde 1500 handtekeningen verzameld om zich officieel te kunnen laten registreren als een politieke partij, en per augustus 2007 telde ze circa 5700 leden. Ter vergelijking, de Milieupartij (mp), een van de twee linkse partijen die in de Rijksdag steun verleent aan de sociaaldemocratische minderheidsregering van Göran Persson, heeft 7862 leden; de jeugdafdeling van de Zweedse conservatieve partij telt 8503 leden. Hierbij moet opgemerkt worden dat de razzia van de Zweedse politie tegen The Pirate Bay op 31 mei 2006 het ledenaantal van de Piratenpartij met 50% heeft doen toenemen.

Op 10 maart 2010 is de Nederlandse Piratenpartij officieel geregistreerd bij de notaris.

Partijprogramma[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma van de Piratenpartij kan samengevat worden in drie punten:

  • de persoonlijke integriteit moet beschermd worden,
  • cultuur moet vrijgelaten worden en
  • patenten en privé-monopolies zijn schadelijk voor de samenleving.

De partij wijst erop dat in de samenleving van vandaag het individu op allerlei manieren in de gaten gehouden wordt, niet het minst in de digitale wereld. De huidige wetgeving op auteursrechten is volgens haar volledig achterhaald, en hindert vandaag de creativiteit. Daarom pleit zij ervoor dat de restricties op het kopiëren van informatie voor privé-doeleinden volledig opgeheven moet worden. Dit betekent dat het kopiëren van een MPG- of MP3-bestand voor eigen gebruik of om het door te sturen naar een vriend legaal gemaakt zou moeten worden, maar een volledige opheffing van de huidige patent- en auteursrechtwetgeving is dit niet. De partij erkent immers dat die wetgeving redelijk en noodzakelijk is voor bedrijven en personen met commerciële belangen.

Partijstrategie[bewerken | brontekst bewerken]

Over andere punten heeft de partij uitdrukkelijk geen mening, en heeft zij aangekondigd dat haar stem in de Rijksdag te koop zal zijn in ruil voor de verwezenlijking van haar programma. Dat betekent dat zij zich a priori neutraal opstelt tussen de twee grote blokken in de Zweedse politiek: de Alliantie voor Zweden die vier rechtse partijen groepeert, en het linkse blok dat bestaat uit de regerende sociaaldemocraten aangevuld met de Milieupartij en Links (v).

Verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Nationaal[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Zweedse algemene verkiezingen van september 2006 behaalde de partij 34.918 stemmen, een percentage van 0,63%. Echter, de Zweedse kiesdrempel voor parlementszetels is 4%. Bij de verkiezingen van 2010 werd er een kleine groei gemaakt naar 0,65%, maar deze uitslag was nog steeds ruim te weinig voor een zetel. De partij is wel de grootste partij van Zweden buiten het parlement.

Internationaal[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 nam de Piratenpartij deel aan de Europese Parlementsverkiezingen, met Christian Engström als lijsttrekker. In een peiling van 29 april kwam de partij uit op 5,1%, hetgeen genoeg zou zijn voor een zetel.[2] In een peiling van een maand later was de partij zelfs gegroeid tot 8,2%, goed voor twee zetels.[3]

Uiteindelijk werd met 7,1% van de stemmen een van de achttien zetels die Zweden in het Europees Parlement heeft behaald.[4] De partij sloot zich Europees aan bij de Groenen/Vrije Europese Alliantie.[5]

Invloed[bewerken | brontekst bewerken]

Ook zonder zetel oefent de partij een zekere invloed uit op de Zweedse politiek: de Milieupartij, Links en de Gematigde Partij hebben reeds wijzigingen aangebracht aan hun programma om een overloop van kiezers naar de Piratenpartij te voorkomen.

De Zweedse Minister van Justitie Thomas Bodström stelde in 2006 open te staan om de wetgeving te wijzigen zodat filesharing wettelijk zou worden, in ruil voor een nieuwe belasting op het gebruik van breedband. Later ontkende hij van standpunt te zijn veranderd op dit gebied.[6]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Pirate Party Declaration of Principles op de Engelstalige Wikisource.
Zie de categorie Piratpartiet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.