Konfrontasi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Konfrontasi betreft de niet-officieel verklaarde oorlog - "confrontatie" - van 1962 tot 1966 tussen de republiek Indonesië en de nieuwe, Brits gesteunde federatie Maleisië en het koninkrijk Brunei.

De federatie Maleisië werd gecreëerd in 1963. Indonesië had in 1945 eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen en in werd echter pas 1949 door Nederland erkend. De bevolking en de taal van Maleisië en Indonesië lijken sterk op elkaar. Maleisië en Indonesië grenzen aan elkaar in Borneo. Verder ging het in Indonesië in deze tijd slecht met de economie en trachtte de Indonesische president Soekarno de aandacht daarvan af te leiden. Nederlands-Nieuw-Guinea - inmiddels in Indonesische handen - kon deze rol niet langer vervullen. Hij ging daarom al snel de confrontatie aan met Maleisië en het koninkrijk Brunei, wat hij (in het Nederlands) verwoordde met: "verpletter Maleisië!".

In 1962 vond er een opstand plaats in Brunei. Door Indonesië gesteunde rebellen vielen diverse plaatsen aan en probeerden gijzelaars gevangen te nemen. De opstand werd snel onderdrukt door Britse troepen, waaronder Gurkha's.

Meerdere aanvallen op Maleisisch grondgebied vonden plaats tot 1966. Alle aanvallen werden afgeslagen door Maleisië en haar koloniale bondgenoten, Groot-Brittannië (Verenigd Koninkrijk), Australië en Nieuw-Zeeland.

In 1965 waren de interne spanningen in Indonesië hoog opgelopen. De PKI was steeds machtiger geworden. Er volgde een bijzonder gewelddadige staatsgreep. Daarin werd Soekarno afgezet door generaal Soeharto en vervolgens werden de communisten grondig opgeruimd. De Indonesische inzet en interesse werd onder het nieuwe prowesterse bewind snel minder, waarna het conflict feitelijk eindigde.

Op 28 mei 1966 verklaarden beide regeringen op een conferentie in Bangkok dat het conflict voorbij was, maar het was op dat moment niet duidelijk of Soeharto, dan wel Soekarno nu de macht had in Jakarta. In juli was het duidelijk dat Soekarno's tijd voorgoed voorbij. Op 11 augustus werd er een vredesverdrag getekend dat twee dagen later werd geratificeerd.[1]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Carver, Michael. 1986 'Conventional Warfare in the Nuclear Age' in Peter Paret (ed). The Makers of Modern Strategy: From Machiavelli to the Nuclear Age. Princeton: Princeton University Press.
Zie de categorie Indonesia-Malaysia confrontation van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.