Koninkrijk Kroatië en Slavonië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kraljevina Hrvatska i Slavonija
Land binnen de Hongaarse Stefanuskroon
 Koninkrijk Kroatië (Habsburg)
 Koninkrijk Slavonië
1868 – 1918 Staat van Slovenen, Kroaten en Serven 
(Details)
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Zagreb
Talen Kroatisch
Regering
Regeringsvorm Koninkrijk

Het koninkrijk Kroatië en Slavonië was van 1868 tot 1918 een land (koninkrijk) onder de Hongaarse Kroon, binnen Oostenrijk-Hongarije. Het land had een oppervlakte van 42.534 km² en 2.622.000 inwoners. De hoofdstad was Agram, de oude naam voor Zagreb.

Koninkrijk Kroatië en Slavonië als onderdeel van Hongarije binnen de Donaumonarchie (nummer 17).

Het koninkrijk Kroatië en Slavonië was niet exact hetzelfde gebied als het huidige Kroatië. Istrië en Dalmatië behoorden niet tot het koninkrijk maar tot Cisleithanië (Oostenrijk). Het waren vroeger aparte gebieden, maar toen deze gebieden onder Habsburgse heerschappij kwamen, werden deze min of meer samengevoegd en als één geheel bestuurd. In naam bleven het wel aparte vorstendommen. Met de Hongaars-Kroatische Ausgleich van 1868 werden Kroatië en Slavonië ook officieel tot één koninkrijk verenigd, dat deel uitmaakte van de Hongaarse rijkshelft van Oostenrijk-Hongarije. Anderzijds hoort het oostelijke deel van Syrmië, dat wel bij het koninkrijk hoorde, nu bij de Servische provincie Vojvodina.

In 1918 werd het koninkrijk onafhankelijk van Hongarije en trad het toe tot de Staat van Slovenen, Kroaten en Serven, die op 1 december 1918 opging in het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen. In 1929 kreeg dat koninkrijk de naam Joegoslavië.