Koos Dalstra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koos) Dalstra
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Jacobus Willem Dalstra
Geboren Leeuwarden, 18 oktober 1950
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Beeldend kunstenaar, dichter
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jacobus Willem (Koos) Dalstra (Leeuwarden, 18 oktober 1950) is een Nederlands dichter en beeldend kunstenaar. Hij gebruikt het pseudoniem Dalstar, en maakte in de jaren tachtig deel uit van de door hem opgerichte Maximalen.

Dalstra groeide op in Sneek. Zijn vader was hoofd van de acquistie-afdeling van de Leeuwarder Courant. Dalstra studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, en werd in de jaren tachtig onder de naam Dalstar bekend als dichter/performer. Hij schreef het manifest Maximale kunst (1984) dat als vertrekpunt geldt voor de kunstenaarsgroep de Maximalen.

In de jaren negentig woonde Dalstra in Amsterdam en was hij bevriend met de kunstenaar Rob Scholte. Nadat deze slachtoffer was geworden van een aanslag beschuldigde hij Dalstra ervan de dader te zijn. Een proces wegens smaad was het gevolg. Scholte werd veroordeeld tot schadevergoeding, maar ging in hoger beroep.

Dalstra woont en werkt tegenwoordig in Vlissingen. In 2009 was hij kandidaat voor de functie van stadsperformer van Leeuwarden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]