Korenmarkt (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Korenmarkt
Korenmarkt
Geografische informatie
Locatie       Gent, Vlag van België België
Postcode 9000
Algemene informatie
Genoemd naar Koren
Portaal  Portaalicoon   Gent

De Korenmarkt is een plein in het centrum van de Belgische stad Gent. Het plein ligt tussen de Sint-Niklaaskerk en de Leie. Het plein heette vroeger Koornaard en vormde sinds de 10e-11e eeuw de plaats waar het graan dat via de Leie of Schelde Gent binnenkwam verhandeld werd. Het plein is omgeven door verschillende historische gebouwen en is een belangrijk toeristisch plein met cafés en terrasjes, in het historisch centrum van de stad.

T2
uKBHFa Brielken
uHST Spoorwegstraat
uhKRZWae
uHST Heinakker
uHST Industrieweg
uhKRZWae
uHST Vroonstallestraat
uHST Hoevestraat
uHST Zwembadstraat
uHST Neptunus
uHST Roodborstjesstraat
uHST Kolegemstraat
uHST Poperingestraat
uHST Van Beverenplein
uHST Hortensiastraat
uHST Guslainstraat
uhKRZWae
uHST Nieuwevaartbrug
uHST Witte Kaproenenplein
uABZg+r T4 naar UZ
uHST Rabot T4
uABZgl T4 naar Lange Steenstraat
uHST de Mirabellostraat
uHST Sint-Elisabethplein
uhKRZWae
uHST Gravensteen
uhKRZWae
uHST Korenmarkt
uHST Duivelsteen
uhKRZWae
uABZg+r T1 naar Flanders Expo
T3 naar Bibliotheek
uHST Lippensplein T1 T3
uHST Zuid T1 T3
uHST Vijfwindgatenstraat T1 T3
uABZgr T1 naar Stelplaats
T3 naar Moscou
uHST Keizerpoort
uhKRZWae
uHST Van Lokerenstraat
uABZg+r T1 naar Flanders Expo
uHST Stelplaats T1
uABZgl naar stelplaats De Lijn Gentbrugge
ueABZgl naar Boswachterstraat, in onbruik
uHST P+R E17
uHST Schooldreef
uHST Tennisstraat
uHST Pêcherstraat
uKBHFe Leeuw

Het plein vormt in zuid-noordrichting de verbinding tussen de Veldstraat in het zuiden en de Kortemunt richting Groentenmarkt in het noorden. In oost-westrichting verbindt de zuidkant van het plein de Cataloniëstraat met de Sint-Michielshelling. Sinds 6 januari 2024 passeert de Gentse tramlijn T2 langs dit plein.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Niklaaskerk en Korenmarkt ca. 1890-1900
Het Oude Postkantoor aan de Korenmarkt

Sinds de middeleeuwen werd op dit plein het koren verhandeld. Aan de oostzijde van het plein werd de Sint-Niklaaskerk opgetrokken. Aan de westkant stond sinds het einde van de 15de eeuw de stadsgevangenis of Chastelet. Die gevangenis werd in 1716 gesloopt om een paar jaar later plaats te maken voor een groot pakhuis. Aan de zuidkant van het plein, aan het uiteinde van de Veldstraat lag de Kleine Korenmarkt. In 1654 werd hier de Brusselse beeldhouwer Hiëronymus du Quesnoy geëxecuteerd aan de wurgpaal vanwege sodomie.

In de eerste helft van de 19de eeuw installeerde men voor het pakhuis een waag. In de buurt vestigden zich verscheidene herbergen het plein werd een belangrijke vertrek- en aankomstplaats voor postkoetsen. In de tweede helft van de 19de eeuw vervulde het plein dezelfde rol voor de Gentse tram, eerst paardentrams en later elektrische trams.

Op het eind van de 19de en begin van de 20ste eeuw onderging de zuidwestkant van het plein grote aanpassingen. Het pakhuis en een aantal aanpalende gebouwen werden afgebroken en in de plaats werd het postgebouw opgetrokken. Ten zuiden van het pakhuis lag de smalle Sterrestraat, die westwaarts naar de brug over de Leie liep. Nadat de noordkant van het straatje was gesloopt voor het postgebouw, werden begin 20ste eeuw ook de huizen ten zuiden afgebroken voor het aanleggen van de brede nieuwe Sint-Michielshelling en Sint-Michielsbrug. Na de Tweede Wereldoorlog vernielde een brand een aantal panden aan de noordkant van het plein. Hier was de Sarma gevestigd en deze warenhuisketen trok er eind jaren 50 een nieuw winkelcomplex op met aan de buitenkant historiserende gevels.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Korenmarkt (Ghent) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.