Kortrijk (St. Jan) Communal Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kortrijk (St. Jan) Communal Cemetery
Brits perk
Brits perk
Locatie Kortrijk, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 255
Ongeïdentificeerde slachtoffers 11
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Kortrijk (St. Jan) Communal Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, gelegen in de Belgische stad Kortrijk. De begraafplaats ligt 1,4 km ten westen van de Grote Markt langs de Meensesteenweg. Het afgebakend perk ligt tegen de noordwestelijke muur binnen de Stedelijke Begraafplaats Sint-Jan. Het Cross of Sacrifice staat centraal op het terrein dat onderhouden wordt door de Commonwealth War Graves Commission. Er liggen 255 doden begraven.

Geschiedenis[bewerken]

Eerste Wereldoorlog[bewerken]

Kortrijk was bijna de hele oorlog in Duitse handen. De Stedelijke Begraafplaats werd intens gebruikt en uitgebreid door de Duitsers, vooral na het geallieerde bombardement van het spoorwegknooppunt in april 1915, waarbij veel slachtoffers vielen. In oktober 1918 werd de stad ingenomen door het 12th Royal Irish Rifles. Het veldhospitaal n° 44 ( Casualty Clearing Station) verbleef voor een week in Kortrijk en werd daarna gedurende acht maanden opgevolgd door het veldhospitaal n° 62. Zij creëerden in het noordwestelijk deel van de begraafplaats een perk waar zij de gesneuvelde Britten begroeven. Na de wapenstilstand werd dit perk uitgebreid met slachtoffers uit de Duitse perken en La Madeleine Cemetery.

Van de 221 slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog zijn er 11 die niet meer geïdentificeerd konden worden. Er liggen nu 202 Britten, 4 Canadezen, 5 Zuid-Afrikanen, 1 Australiër, 1 Nieuw-Zeelander en 8 Chinezen (van het Chinese Labour Corps). Voor 31 doden die stierven in 1914 en 1915 werden Special Memorials[1] opgericht. Zij waren begraven in de Duitse perken maar hun lichamen werden niet meer teruggevonden. Deze grafzerken staan rondom het Cross of Sacrifice.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Er liggen ook 26 Britten, 6 Canadezen en 2 Australiërs uit de Tweede Wereldoorlog. Zij sneuvelden bij gevechten tegen het oprukkende Duitse leger in België of tijdens hun terugtocht naar Duinkerke in mei 1940. Daarbij zijn enkele bemanningsleden van vliegtuigen die neergeschoten werden tijdens hun missies in België of na hun opdracht boven Duitsland zoals deze van een Lancaster die in de buurt van Menen neerstortte.[2]

Onderscheidingen[bewerken]

  • Robert Leonard Creasy, majoor bij de Royal Field Artillery, F.W. Roberts, kapitein bij het Queen's Own (Royal West Kent Regiment) en Charles Service Workman, luitenant bij het Royal Flying Corps werden onderscheiden met het Military Cross (MC).
  • Walter Le Roy Cook, piloot bij de Royal Canadian Air Force werd onderscheiden met het Distinguished Flying Cross (DFC).
  • Arthur William Foster, drummer bij de South Wales Borderers werd onderscheiden met de Distinguished Conduct Medal (DCM).
  • de sergeanten C.W. Field en M. Henry en de korporaal W.H. Taylor werden onderscheiden met de Meritorious Service Medal (MSM).

Externe links[bewerken]