Krater van Derweze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Krater van Derweze
Krater van Derweze (Turkmenistan)
Krater van Derweze
Algemene gegevens
Land Turkmenistan
Regio Ahal
Coördinaten 40° 15′ NB, 58° 26′ OL
Geschiedenis
Ontdekking 1971
Krater van Derweze
Krater van Derweze

De Krater van Derweze of Poort naar de hel is een aardgasveld bij het dorp Derweze in de provincie Ahal in Turkmenistan. De Krater van Derweze is bekend om zijn aardgasvuren die sinds 1971 continu branden. De branden worden gevoed door de rijke aardgasvoorraden in het gebied.[1] De penetrante geur van vuur en zwavelverbindingen doordringt het gebied over enige afstand.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De krater ligt midden in de woestijn Karakum op ongeveer 260 kilometer ten noorden van Asjchabad. De gasreserves hier zijn een van de grootste in de wereld. De naam "Poort naar de hel" werd door de lokale bevolking gegeven aan het veld, verwijzend naar het vuur, kokende modder en oranje vlammen in de grote krater van Derweze. De hotspot heeft een breedte van 60 meter en een diepte van ongeveer 30 meter.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied rond Derweze is rijk aan aardgas. Tijdens het boren in 1971 vonden geologen per ongeluk een ondergrondse grot gevuld met aardgas. De grond onder de boortoren stortte in, waardoor een groot gat met een diameter van ongeveer 70 meter ontstond. Om ontlading van giftig gas te voorkomen, werd besloten het gas af te branden. Geologen hoopten dat het vuur uit zou gaan na een paar dagen, maar sindsdien brandt het gat nog steeds. Lokale bewoners gaven het gat de naam: Poort naar de Hel.

Naast het opvangen van het methaangas is het affakkelen van het gas veiliger en milieuvriendelijker dan het vrij laten komen in de atmosfeer. Methaan is een relatief krachtig broeikasgas met een hoog aardopwarmingsvermogen dat significant hoger is dan dat van koolstofdioxide, het product van de verbranding van methaan.

Omdat Turkmenistan van plan is om de productie van aardgas te verhogen, bracht de president van Turkmenistan, Gurbanguly Berdimuhamedow, in april 2010 een bezoek aan het gat en verordende dat dit gesloten moet worden of andere maatregelen genomen moeten worden om de invloed op de ontwikkeling van andere aardgasvelden in het gebied te verminderen[2], maar tot op heden werd nog geen actie ondernomen[3].

Zie de categorie Derweze gas fire van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.