Krom platmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Krom platmos
Krom platmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida
Orde:Hypnales
Familie:Plagiotheciaceae (Platmosfamilie)
Geslacht:Plagiothecium
Soort
Plagiothecium laetum
Schimp. (1851)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Krom platmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het kromplatmos (Plagiothecium laetum) is een bladmos uit de familie Plagiotheciaceae.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het mos vormt zachte, glanzende gazons. Het heeft 1 tot 2,5 mm lange, enigszins asymmetrische bladeren. Bij var. curvifolium zijn de bladeren enigszins hol, min of meer in de lengterichting golvend, en de bladpunten zijn bij vochtig weer haakachtig naar beneden gebogen. Ter plaatse van de bladpunt zijn de bladranden gekarteld. De enkele of dubbele hoofdnerf bereikt nooit het midden van het blad. Op de hoeken van de bladbasis bevinden zich rechthoekige bladvleugelcellen die een duidelijk gedefinieerde band van 1 tot 5 rijen cellen vormen, hoewel deze bladvleugelband bij var. laetum meestal smaller is dan bij var. curvifolium.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Plagiothecium laetum is de algemeenste soort binnen de platmossen en is algemeen in bossen op de hogere zandgronden, met een optimum in Eikenberkenbossen en gemengd bos. De soort groeit op en aan boomvoeten, meest van Eik en Berk maar ook wel van Beuk, Den of Jeneverbes, en op dood hout en naaldenstrooisel. In bossen op basen- en voedselrijkere bodems komt P. laetum voor op dood hout en als epifyt op boomsoorten met zure schors. De huidige verspreiding wordt dus vooral bepaald door de afwezigheid van bos van zekere leeftijd.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt het krom platmos algemeen voor. Het staat op de rode lijst in de categorie 'Bedreigd'. Het eenhuizige krom platmos heeft zich in de 20ste eeuw zeer sterk uitgebreid in het ouder wordende bos; van voor 1950 zijn betrekkelijk weinig vindplaatsen bekend.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]