Kruipspoor (verkeer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Klimstrook, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (bekijk voorstel).
Zwitsers verkeersbord SSV 1963:317 'Kriechspur' (1963-1979).

Een kruipspoor was een speciale rijstrook naast de normale en stijgende rijbaan van een autosnelweg, die gebruik diende te worden door vrachtverkeer, dat slechts met zeer beperkte snelheid helling opwaarts kon rijden.

Kruipsporen (Kriechspure) waren tot in de jaren '60 veelal in Duitsland op de oudere Autobahnen te vinden. Veel vrachtmaterieel was voorzien van motoren met weinig vermogen, waardoor helling opwaarts de snelheid van 60 á 70 km/h terugviel tot wel 20 á 30 km/h en in de tweede versnelling op hoog toerental moest worden gereden. ’s Zomers werd het hierdoor in de cabines zo heet, dat de bestuurders rijdend uit hun cabines hingen of op de treeplank stonden, een buitenstuurwiel te bedienen.[bron?]
Doordat de motoren van vrachtwagens later over meer vermogen en een hoger koppel beschikten, werden op de gemoderniseerde Autobahnen de kruipsporen vervangen door rijstroken helling opwaarts voor langzamer rijdend verkeer, zoals vrachtverkeer en auto’s met caravan. Deze speciale rijstroken zijn in veel bergachtige landen te vinden op autowegen en doorgaande wegen. Ook in Nederland waren deze kruipsporen aanwezig op de Rijksweg 35 bij Nijverdal, Rijksweg 76 nabij Simpelveld en op de Provinciale weg 278, maar door uitbreidingen door het toevoegen van een extra linker rijstrook als inhaalstrook, was deze voorziening niet meer nodig.[bron?] In het buitenland voegt men vaak een extra rijstrook aan de rechterkant van de rijbaan toe. Ook kan worden volstaan met een 2+1-weg, zoals in de Scandinavische landen. In de Engelstalige landen worden zij Climbing lane of Slow lane genoemd. In Frankrijk wordt volstaan met de aanduiding Vehicules lents en een naar de rechter rijstrook wijzende pijl.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

2+1-weg