Carpoolstrook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In de Verenigde Staten worden vaak carpoolstroken toegepast (HOV-lane), hier op de Interstate 91

Een carpoolstrook is een rijstrook speciaal opengesteld voor voertuigen met meerdere passagiers die samen carpoolen naar hun werk.

In de Verenigde Staten zijn vele autosnelwegen voorzien van carpoolstroken. Deze worden High Occupancy Vehicle Lanes (HOV-lanes) genoemd aangezien alleen high-occupancy vehicles deze stroken mogen gebruiken. Deze stroken worden gemarkeerd met een ruit ("wybertje").

Een minimum van 3 inzittenden wordt gewoonlijk als grens gebruikt voor het gebruik van een carpoolstrook.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 oktober 1993 werd op de A1 de eerste carpoolstrook van Europa geopend. De rijstrook deed tevens dienst als wisselstrook, er was slechts 1 rijstrook beschikbaar voor beide richtingen. Op deze strook mochten alleen auto's met drie of meer inzittenden rijden. Op de dag van de officiële opening door Minister Maij-Weggen reed oud-minister van Verkeer en Waterstaat Tjerk Westerterp in zijn eentje over de carpoolstrook om een proefproces uit te lokken.

In eerste instantie werd Westerterp tot zijn verbazing veroordeeld door het kantongerecht. In hoger beroep bepaalde de rechtbank dat de verkeerswet het begrip 'carpoolers' niet kent en dat de 'carpoolborden' boven de weg geen wettelijke gronde hadden.Tot spijt van de heer Westerterp ging de rechter in haar uitspraak niet in op het gelijkheidsbeginsel, dat wat hij wel aanhaalde in zijn pleidooi. In 1994 werd de carpoolstrook voor al het verkeer opengesteld als wisselstrook.

Andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

Een andere, nog actieve carpoolstrook ligt in de Noorse stad Trondheim. In de Verenigde Staten zijn in sommige steden erg actieve carpoolstroken, zoals in Washington D.C. Mensen staan daar in de rij om opgepikt te worden [1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse parlementaire stukken waarin de carpoolstrook ter sprake komt.