Plusstrook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Plusstrook op de A12 tussen Zoetermeer en Gouda.
Plusstrook op de A28 ter hoogte van Leusden.

Een plusstrook is een extra linker rijstrook op de autosnelweg in Nederland die mogelijk is gemaakt door het smaller maken van de oorspronkelijke rijstroken. De plusstrook is onderdeel van de Spoedwet wegverbreding, die is ingesteld om de fileproblematiek in Nederland te verminderen. Een plusstrook wordt ingezet op weggedeelten waar een extra rijstrook wenselijk is voor betere doorstroming tijdens drukke momenten. Doordat een plusstrook over het algemeen smaller is, is de plusstrook toe te passen op wegen waar beperkte ruimte is. Voor de veiligheid geldt er een maximumsnelheid van 100 km/u of 80 km/u.

Kenmerkend is dat ook een vluchtstrook beschikbaar blijft. De eerste plusstrook (die er ook echt uitziet als een plusstrook) werd geopend op 22 november 1999 op de A27 tussen Houten en knooppunt Everdingen (op 18 oktober 1999 werd er al een plusstrook geopend op de A4 tussen knooppunt Burgerveen en Hoofddorp, maar deze oogde als een reguliere rijstrook).

Openen en sluiten[bewerken | brontekst bewerken]

Een plusstrook mag niet de gehele dag open staan. Met uitzonderingen door bijvoorbeeld storingen. Een plusstrook is immers aangelegd om drukke momenten op te vangen en valt onder de spoedwet wegverbreding. Om diverse redenen zoals milieu en geluid gelden er regels voor het openen van de plusstrook. Voordat de plusstrook geopend mag worden gelden er een aantal criteria waarin voldaan moet worden zoals tijdstip, intensiteit en gemiddeld gereden snelheid. Deze criteria verschillen per traject met een plusstrook.

Schouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Plusstroken worden handmatig, door een wegverkeersleider, geopend en gesloten. Voorafgaand het openen dient de plusstrook tweemaal geschouwd te worden. Dit gebeurt door middel van camera's en bij bijvoorbeeld storingen aan de camerasystemen door een weginspecteur. Tijdens het schouwen wordt gecontroleerd of er zich voorwerpen, voertuigen of personen op de plusstrook bevinden. Hiervoor heeft de wegverkeersleider een maximum aantal seconden. Wordt dit overschreden moet het proces opnieuw uitgevoerd worden. Wanneer er tijdens het schouwen niets aangetroffen wordt, worden de kantelwalsborden aan beide zijden van de weg gedraaid met de boodschap 'spitsstrook geopend'. Hierbij wordt verkeersbord C23 getoond. Hierna gaan boven alle reguliere rijstroken de groene pijlen branden. Het rode kruis op de plusstrook blijft branden. Vervolgens volgt de tweede schouw van de plusstrook. Deze verloopt exact als het eerste schouwproces, maar dan vlugger. Wanneer er opnieuw niks aangetroffen wordt, worden de rode kruizen vervangen voor groene pijlen en is de plusstrook geopend.

Tijdens het sluiten van de plusstrook worden eerst de kantelwalsborden gedraaid met de tekst 'spitsstrook vrijmaken'. Direct hierna branden er gedurende een aantal seconden verdrijvingspijlen boven de plusstrook. Hierna draaien de kantelswalsborden naar de stand 'spitsstrook gesloten' en worden de verdrijvingspijlen vervangen door rode kruizen. De plusstrook is gesloten. De criteria om een plusstrook te sluiten verschillen per traject. De criteria zijn een hoge gemiddelde snelheid, lage intensiteit en het tijdstip.

Locaties[1][bewerken | brontekst bewerken]

Wegnummer Traject Openingsdatum Lengte
A1 afrit Voorst – afrit Twello v.v. 24 februari 2006 6 km
A12 afrit Gouda – afrit Zoetermeer-Centrum 18 januari 2010 14 km
A12 afrit Zoetermeer – knooppunt Gouwe 18 januari 2010 10 km
A12 afrit Ede – afrit Bunnik v.v. 27 april 2009 (heen) / 3 augustus 2012 (terug) 31 km
A15 afrit Spijkenisse – Thomassentunnel v.v. 8 juni 2015 (heen) / 11 oktober 2015 (terug) 7 km
A27 knooppunt Gorinchem – afrit Noordeloos 10 oktober 2006 5 km
A27 afrit Houten – knooppunt Everdingen 22 november 1999 6 km
A28 afrit Maarn – knooppunt Hoevelaken v.v. 15 juli 2013 6 km
A28 afrit Zwolle-Zuid – afrit Ommen v.v. 13 december 2004 7 km

Voormalige plusstroken[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal plusstroken zijn inmiddels vervangen door een reguliere wegverbreding.

Wegnummer Traject Sluitingsdatum
A1 Knooppunt Watergraafsmeer – knooppunt Diemen 2015
A1 afrit Twello – afrit Deventer-Oost v.v. 2020
A2 knooppunt Batadorp – knooppunt De Hogt v.v. 2009
A4 knooppunt De Hoek – knooppunt Burgerveen v.v. 2 april 2013
A12 afrit Woerden – afrit Gouda 15 oktober 2015
A67 knooppunt De Hogt – knooppunt Leenderheide v.v. 2009