Kruis voor Militaire Verdienste (Brunswijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kruis voor Militaire Verdienste
Kruisen en ereteken
Uitgereikt door Hertogdom Brunswijk
Type Militaire onderscheiding
Status In onbruik geraakt
Statistieken
Instelling 23 oktober 1914
Laatst uitgereikt 1918
Baton van het Kruis voor Militaire Verdienste
Portaal  Portaalicoon   Ridderorden

Het Kruis voor Militaire Verdienste van Brunswijk werd in 1914 door Ernst August van Brunswijk ingesteld. Er zijn twee graden, de Ie en IIe Graad en op het lint van de IIe Klasse kan een bronzen Ereteken voor Volharding, in het Duits "Bewährungsabzeichen" geheten, bevestigd worden.

Het "Militär-Verdienstkreuz" wordt vaak naar de stichter het "Ernst-August-Kreuz" genoemd .

De onderscheiding komt overeen met het Pruisische IJzeren Kruis.

Het kruis is een kruis pattée waarop op de voorzijde een kroon, het monogram "AE", eikenbladeren en het jaartal "1914" zijn afgebeeld. Op de keerzijde staat "FÜR VERDIENST IM KRIEGE". De Ie Klasse is een zogenaamd "Steckkreuz" dat als een broche op de linkerborst werd gedragen. De IIe Klasse werd aan een lint op de linkerborst bevestigd. Zoals ook bij het IJzeren Kruis en vergelijkbare onderscheidingen het geval was, werd ook dit kruis aan een afwijkend lint aan non-combattanten als artsen en zielzorgers toegekend.

Het Ernst-August-Kreuz werd alleen verleend aan militairen die eerder het IJzeren Kruis hadden gekregen.

In de loop van de Eerste Wereldoorlog raakte de Duitse oorlogseconomie in moeilijkheden door tekort aan grondstoffen. Men ging onderscheidingen, waaronder het Ernst-August-Kreuz in een uitvoering van zogenaamd "Kriegsmetall" uitreiken. Deze bronskleurige kruisen zijn van inferieure legeringen waarin blik, zink en tombak voorkomen geslagen. Het Kruis der Eerste Klasse is altijd van brons[1].
Het Bewährungsabzeichen is van verzilverd brons. Het heeft de vorm van een galopperend paard, het symbool van de Welfen, binnen een lauwerkrans. Op de krans is een kleine kroon geplaatst en onder de krans zijn twee gekruiste zwaarden bevestigd.

Het lint voor de soldaten is blauw met twee goudgele strepen.

Het kruis werd na de afstand van de laatste Hertog van Brunswijk in november 1918 niet meer toegekend.

Onder de dragers van dit kruis vinden we Keizer Wilhelm II van Duitsland, zie de Lijst van ridderorden van Wilhelm II van Duitsland, en Veldmaarschalk Paul von Hindenburg die beide graden van deze onderscheiding droeg. Ook de beroemde oorlogsvlieger Manfred von Richthofen droeg het kruis der IIe Klasse van deze onderscheiding.

Gedecoreerden[bewerken | brontekst bewerken]

Wehrmacht

Luftwaffe

Kriegsmarine

Waffen-SS en de Polizei

NSDAP

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jörg Nimmergut, Deutschland-Katalog 2001 Orden und Ehrenzeichen, Nummers 2948 e.v.