Werner von Blomberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werner von Blomberg
Generalfeldmarschal Werner von Blomberg
Geboren 2 september 1878
Stargard in Pommern, Duitse Keizerrijk
Overleden 14 maart 1946
Neurenberg, Amerikaanse Zone
Rustplaats Bergfriedhof Bad Wiessee, Bad Wiessee, Duitsland[1][2][3]
Land/zijde Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Keizerrijk
Vlag van Duitsland tijdens de Weimarrepubliek Weimarrepubliek
Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Onderdeel Deutsches Heer
Reichswehr
Heer
Dienstjaren 1897 - 1939
Rang
Generalfeldmarschall
Bevel Opperbevelhebber der Wehrmacht
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog
Ander werk minister van Defensie (later minister van Oorlog)

Werner Eduard Fritz von Blomberg (Stargard in Pommern, 2 september 1878Neurenberg, 14 maart 1946) was een Duits generaal-veldmaarschalk tijdens het regime van Hitler.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Opkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Von Blomberg werd geboren als zoon van Emil von Blomberg en Emma Tschepe. Hij was afkomstig uit een oorspronkelijk Pruisisch adellijk geslacht. Hij ging naar de Duitse militaire academie in 1904. Hij studeerde af in 1907 en een jaar later (in 1908) werd hij al toegevoegd aan de generale staf. In de Eerste Wereldoorlog werd hij onderscheiden met de Pour le Mérite. In 1920 werd hij stafchef van de Doebritzbrigade en in 1921 werd hij stafchef van het militaire district Stuttgart. In 1925 was hij de verantwoordelijke voor de training van nieuwe soldaten. Vanaf 1927 was hij een belangrijk figuur in het Truppenamt. Toen hij echter een discussie kreeg met de machtige generaal Kurt von Schleicher in 1929, werd hij weggepromoveerd tot Opperbevelhebber van Oost-Pruisen.

Hoogtepunt[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Hitler aan de macht kwam, in 1933, werd Von Blomberg benoemd tot minister van defensie. Vanaf dat moment werd hij een van Hitlers trouwste volgelingen, wat hem de bijnaam "Rubberen Leeuw" opleverde. Als minister werkte Von Blomberg hard om zowel de kracht als de grootte van het Duitse leger, dat werd gelimiteerd door het Verdrag van Versailles, uit te breiden. In 1934 moedigde Von Blomberg Hitler aan om de SA uit te schakelen. Hij geloofde immers dat de SA zowel voor Hitler als voor het leger een grote bedreiging vormde. Hij nam deel aan de Nacht van de Lange Messen. Toen een paar weken later Rijkspresident Von Hindenburg stierf, liet Von Blomberg in allerijl de Duitse soldaten een eed van trouw zweren aan Hitler, die daarmee buiten de grondwet om tot staatshoofd (Führer) werd geproclameerd.

In 1935 veranderde het ministerie van Defensie in het ministerie van Oorlog en werd hij behalve minister ook opperbevelhebber van het leger. In 1936 kreeg hij de rang van veldmaarschalk, als eerste na de capitulatie van 1918.

Blomberg-Fritschaffaire[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat hij een van de meest invloedrijke mensen in het leger was, beraamden Hermann Göring en Heinrich Himmler, beiden beducht hun macht te verliezen, een complot om Von Blomberg onschadelijk te maken. De gelegenheid deed zich voor in 1938, toen Von Blomberg in het huwelijk ging treden met een 34 jaar jongere typiste, genaamd Erna Gruhn (ook wel "Eva" of "Margareta"). Een politieagent ontdekte voor het sluiten van het huwelijk dat Gruhn ooit naakt geposeerd had. Hij rapporteerde dat onmiddellijk aan de Gestapo en aan Hermann Göring. Göring informeerde Hitler, alhoewel beide mannen als getuige optraden op het huwelijk. Hitler beval Von Blomberg het huwelijk te annuleren, wat deze weigerde. In januari 1938 nam hij ontslag, nadat Göring dreigde om het verleden van Gruhn vrouw openbaar te maken. Hitler kwam dit niet slecht uit; een paar maanden eerder had Von Blomberg zich al kritisch uitgelaten over de naar zijn zin te vroeg geplande aanvalsplannen van Hitler, tijdens de conferentie van Hossbach.
Zowel Von Blomberg als zijn vrouw werden een jaar verbannen naar het Italiaanse eiland Capri. De rest van de Tweede Wereldoorlog speelde hij geen belangrijke rol meer. In 1945 werd hij gevangengenomen door de geallieerden, waarna hij getuige was op de Processen van Neurenberg. In 1946 overleed hij in gevangenschap.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) Beschrijving op Lexikon der Wehrmacht.
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Werner von Blomberg op Wikimedia Commons.
De Engelstalige Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Werner von Blomberg.