Fritz Todt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fritz Todt
Fritz Todt in maart 1940
Algemeen
Geboortedatum 4 september 1891
Sterfdatum 8 februari 1942
Geslacht Man
Geboorteplaats Pforzheim
Plaats van overlijden Rastenburg
Functie
Zijde Nazi-Duitsland
Organisatie NSDAP
Speciale functie Minister van Bewapening en Munitie
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Fritz Todt (Pforzheim, 4 september 1891Rastenburg, 8 februari 1942) was een Duits ingenieur en rijksminister voor Bewapening en Munitie in het Derde Rijk. Hij was de oprichter van de paramilitaire bouwonderneming Organisation Todt. Hij stierf ten gevolge van een vliegtuigongeluk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vroege jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Fritz Todt werd in 1891 geboren als zoon van een industrieel. Hij studeerde tussen 1911 en 1920 in Karlsruhe en München en bracht het tot bouwkundig ingenieur. Hij onderbrak zijn studie om in de Eerste Wereldoorlog te dienen als officier en vliegtuigwaarnemer. Van 1921 tot 1933 werkt hij achtereenvolgens bij een waterkrachtcentrale en bij het bedrijf Sager & Woerner in de wegenbouw. In 1931 promoveerde hij tot doctor met een proefschrift over wegenbouw.

Todt als nazi[bewerken | brontekst bewerken]

In 1922 werd Todt lid van de NSDAP, in 1931 hoofdcommandant van de SA en in 1933 generaal-inspecteur van de Duitse wegenbouw en derhalve verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Autobahnen (Duitse autosnelwegen). Todt was nu verantwoordelijk voor alle bouwwerkzaamheden in het Derde Rijk. In 1935 werd hij bij de officiële heroprichting van de Luftwaffe benoemd tot generaal-majoor bij de Luftwaffe.

Hij ontving in 1938 de Nationale Duitse Prijs voor Kunst en Wetenschap, de "Duitse Nobelprijs" en de daaraan verbonden 100.000 rijksmark.

In 1938 kreeg hij van Hitler de opdracht tot het construeren van de "Westwall" (ook wel Siegfriedlinie genoemd). Om aan arbeiders te komen voor al deze ambitieuze bouwprojecten richtte hij in 1938 de semimilitaire Organisation Todt (OT) op. Later werkte de OT ook met dwangarbeiders.

In 1940 werd Todt benoemd tot minister van bewapening en munitie en in 1941 ook als hoofdinspecteur van water en energie. Ondanks conflicten met Göring en de Wehrmacht bleef Adolf Hitler hem waarderen om zijn organisatorische kwaliteiten. Na een inspectiereis naar het oostfront in 1941, waar hij zag dat de Deutsche Wehrmacht door slechte uitrusting en te weinig bevoorrading niet in staat was het offensief nog langer door te zetten, bepleitte hij bij Hitler de oorlog tegen de Sovjet-Unie stop te zetten. Hitler negeerde Todts waarschuwingen en zette de oorlog in het oosten voort.

Begrafenis van Fritz Todt

Op 8 februari 1942 kwam Fritz Todt om het leven bij een vliegtuigongeluk nabij het hoofdkwartier Wolfsschanze van de Führer bij Rastenburg. Er werd gespeculeerd dat dit geen ongeluk was maar een aanslag, mogelijk door de SS. Dit is echter nooit bewezen. Als rijksminister voor bewapening en munitie werd Todt opgevolgd door Albert Speer. De nazi's organiseerden, zoals zij dat gewoon waren, een zeer plechtige en groots opgezette begrafenis. De overledene werd postuum onderscheiden met de hoogste Duitse onderscheiding, de Duitse Orde. Verder werd in Noord-Frankrijk de naam van de Batterij Siegfried veranderd in Batterij Todt.

In 1944 stelde Hitler de "Dr. Fritz Todt Preis" in, een prijs voor bijzondere innovatieve uitvindingen.

De Engelstalige Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Fritz Todt.
Zie de categorie Fritz Todt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.