Franz Gürtner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franz Gürtner
Franz Gürtner
Geboren 26 augustus 1881
Geboorteplaats Regensburg, Beieren, Duitse Keizerrijk
Overleden 29 januari 1941
Overlijdensplaats Berlijn, nazi-Duitsland
Land Flag of Germany (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Functie Reichsjustizminister
Sinds 1 juni 1932 – 29 januari 1941
Opvolger Franz Schlegelberger
Partij Duitse Nationale Volkspartij (tot 1933)
Parteiadler Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (1933–1945) (andere).svg NSDAP
Religie Rooms-katholiek
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Franz Gürtner (Regensburg, 26 augustus 1881Berlijn, 29 januari 1941) was een Duits Minister van Justitie in Adolf Hitlers kabinet en verantwoordelijk voor het coördineren van de rechtspraak in het Derde Rijk.

Gürtner werd geboren in Regensburg als zoon van een locomotiefbestuurder. Na de middelbare school in Regensburg ging hij naar de Universiteit van München, waar hij rechten studeerde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij aan het westelijk front en in Palestina. Hij ontving hiervoor een IJzeren Kruis (eerste en tweede klasse).

In 1922 werd hij minister van Justitie van Beieren en in 1932 rijksminister van Justitie voor de conservatieve DNVP in het kabinet-Von Papen en het daaropvolgende kabinet-Schleicher. Hij behield zijn zetel na de machtsovername van Hitler in 1933 en zou in 1937 lid van de NSDAP worden.

Hij verafschuwde de wrede methoden van de Gestapo en de SA bij het behandelen van krijgsgevangenen en protesteerde zonder succes bij Hitler, maar bleef niettemin in het kabinet en hoopte van binnenuit de rechtspraak te hervormen. In plaats daarvan werd hij verantwoordelijk voor de sanctionering en wetgeving ten behoeve van de systematische pervertering van de rechtsstaat in het Derde Rijk.

Zie de categorie Franz Gürtner van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.