Joachim von Ribbentrop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joachim von Ribbentrop
SS-Brigadeführer Joachim von Ribbentrop
Geboren 30 april 1893
Wesel, Rijnprovincie, Koninkrijk Pruisen, Duitse Keizerrijk
Overleden 16 oktober 1946
Neurenberg, Amerikaanse bezettingszone in Duitsland
Land Vlag van Nazi-Duitsland Nazi-Duitsland
Politieke partij Parteiadler Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (1933–1945) (andere).svg NSDAP
Partner Anna Elisabeth Henkell
(1896-1973)
Beroep Zakenman
Diplomaat
Handtekening Handtekening
Adviseur voor Buitenlandse Aangelegenheden
Huidige functie
Aangetreden 30 januari 1933
Leider(s) Adolf Hitler
Gevolmachtigde van de Rijksregering voor Ontwapeningsvraagstukken
Aangetreden 20 april 1934
Einde termijn 31 mei 1935
Leider(s) Adolf Hitler
Leider van het ambt van de Buitenlandse politiek Speciale vragen/Staf van de Plaatsvervanger van de Führer
Aangetreden 1 juni 1935
Einde termijn 1939
Leider(s) Adolf Hitler
Duitse Ambassadeur in Londen[1]
Aangetreden 11 augustus 1936
Einde termijn 4 februari 1938
Voorganger Leopold von Hoesch
Opvolger Herbert von Dirksen
Rijksminister van het Rijksministerie van Buitenlandse zaken
Aangetreden 4 februari 1938[1]
Einde termijn 30 april 1945
Leider(s) Adolf Hitler
Voorganger Konstantin von Neurath
Opvolger Arthur Seyss-Inquart
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ullrich Friedrich Willy Joachim von Ribbentrop, geboren als Ullrich Friedrich Willy Joachim Ribbentrop (Wesel, 30 april 1893 - Neurenberg, 16 oktober 1946), was een Duits nazi-diplomaat en -politicus. Von Ribbentrop was een SS-Obergruppenführer (luitenant-generaal) en parlementslid voor de NSDAP in de Rijksdag. Hij werd na de Tweede Wereldoorlog terechtgesteld als oorlogsmisdadiger.

Van 1938 tot 1945 was hij minister van Buitenlandse Zaken onder Adolf Hitler. Een van zijn belangrijkste 'wapenfeiten' was wel het non-agressieverdrag dat hij in 1939 met Stalin afsloot.

Von Ribbentrop werd geboren als zoon van een legerofficier. Na zijn middelbareschooltijd ging hij naar Canada, waar hij een baan als vertegenwoordiger had. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog kwam hij naar Duitsland terug om dienst te doen in het leger. Na de oorlog werkte hij een paar jaar in de wijnhandel. In 1927 adopteerde hij van een tante het adellijke predicaat 'von'. Hij huwde de schatrijke Anneliese Henkell, telg uit het bekende Duitse sektgeslacht, hetgeen hem verder deed stijgen op de sociale ladder. 'Ribbensnob' was dan ook een van zijn bijnamen.

Nazicarrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1932 meldde Von Ribbentrop zich aan bij de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) geleid door Adolf Hitler. Omdat hij een laatkomer was, moest de oude garde niets van hem hebben. Von Ribbentrop kwam bij Hitler in de gratie omdat hij hem geholpen had in contact te komen met Franz von Papen, de toenmalige rijkskanselier. Na Hitlers benoeming tot kanselier werd Von Ribbentrop een van diens adviseurs voor buitenlandse zaken. In 1934 werd hij benoemd tot rijkscommissaris voor ontwapening (Genève). Van 1935-1938 was hij ambassadeur, vanaf 1936 gestationeerd in Londen. Hij onderhandelde met succes over de herbewapening van de Duitse marine (1935). Met Japan sloot hij in 1936 het Duits-Japanse Anti-Kominternpact.

Von Ribbentrop was talig zeer begaafd (hij sprak vloeiend Engels en Frans), maar wist met zijn gedrag regelmatig anderen tegen zich in het harnas te jagen. Zo bracht hij de Hitlergroet aan de Britse koning en stond hij bekend in Londen als 'Brickendrop' ('to drop a brick' betekent een blunder begaan). Hij nam deel aan de intimidatie van de Tsjecho-Slowaakse president Hácha en wist zelfs bij Ciano weerzin op te wekken met zijn oorlogszuchtige uitspraken.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In 1938 werd Von Ribbentrop benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. In die hoedanigheid sloot hij in 1939 voor Duitsland met de Sovjet-Unie een niet-aanvalsverdrag (ook wel het Molotov-Ribbentroppact genoemd). Hierdoor gesteund kon Duitsland in de nazomer van 1939 Polen binnenvallen en begon de Tweede Wereldoorlog. Het was het hoogtepunt in Von Ribbentrops carrière.

In 1940 onderhandelde hij met Japan en Italië over het Driemogendhedenpact, waarbij de drie landen overeenkwamen elkaar te zullen steunen tegenover de Verenigde Staten van Amerika.

Tijdens de rest van zijn ambtstermijn speelde hij geen grote rol meer op het politieke toneel. In 1945 werd hij door admiraal Dönitz aan de kant geschoven. Hij werd in Flensburg door een Belgische en drie Britse soldaten gearresteerd. In 1946 werd hij met eenentwintig andere Duitse nazikopstukken in het Proces van Neurenberg berecht. De aanklagers presenteerden het bewijs dat hij actief betrokken was in het plannen van de Duitse agressie en de deportatie van Joden naar de vernietigingskampen, alsook dat hij had gepleit voor het doden van Amerikaanse en Britse vliegers die werden neergeschoten boven nazi-Duitsland. Hij werd schuldig bevonden en veroordeeld tot dood door de strop. Het vonnis werd op 16 oktober 1946 voltrokken in Neurenberg.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Von Ribbentrop bekleedde verschillende rangen in zowel de Pruisische leger als Allgemeine-SS. De volgende tabel laat zien dat de bevorderingen niet synchroon liepen.

Datum Pruisische leger Allgemeine-SS Diplomatiek korps Buitenlandse zaken
1916[2] Leutnant
Oberleutnant
30 mei 1933[3][2]
SS-Standartenführer
20 april 1935[4][2]
SS-Oberführer
18 juni 1935[5][2]
SS-Brigadeführer
11 augustus 1936
Ambassadeur
13 september 1936[5][2]
SS-Gruppenführer
5 februari 1938
Rijksminister
20 april 1940[2][6]
SS-Obergruppenführer[1]

Lidmaatschapsnummers[bewerken | brontekst bewerken]

  • NSDAP-nr.: 1 199 927 (lid geworden 1 mei 1932[2])
  • SS-nr.: 63 083 (lid geworden 30 mei 1933[2])

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie:

Voorganger:
Konstantin von Neurath
Rijksminister van Buitenlandse Zaken
1938-1945
Opvolger:
Arthur Seyss-Inquart

Rijksadelaar
Laatste bewoners van de Führerbunker op datum van vertrek (1945)
20 april:Hermann Göring · Heinrich Himmler
21 april:Robert Ley · Karl-Jesko von Puttkamer
22 april:Karl Gebhardt · Julius Schaub · Christa Schroeder · Johanna Wolf · Eckhard Christian
23 april:Albert Bormann · Theodor Morell · Hugo Blaschke · Joachim von Ribbentrop · Albert Speer
24 april:Walter Frentz
28 april:Robert Ritter von Greim · Hanna Reitsch · Walter Wagner
29 april:Bernd Freytag von Loringhoven · Gerhard Boldt · Rudolf Weiss · Wilhelm Zander · Heinz Lorenz · Willy Johannmeyer
30 april:Nicolaus von Below
1 mei:Wilhelm Mohnke · Traudl Junge · Gerda Christian · Constanze Manziarly · Else Krüger · Otto Günsche · Walther Hewel · Ernst-Günther Schenck · Hans-Erich Voss · Johann Rattenhuber · Peter Högl · Werner Naumann · Martin Bormann · Heinz Linge · Erich Kempka · Heinrich Doose · Hans Baur · Georg Betz · Ludwig Stumpfegger · Artur Axmann · Günther Schwägermann · Ewald Lindloff · Hans Reisser · Armin D. Lehmann · Josef Ochs · Heinz Krüger · Werner Schwiedel · Gerhard Schach · Hans Fritzsche
2 mei:Helmuth Weidling · Hans Refior · Theodor von Dufving · Siegfried Knappe · Rochus Misch
Nog steeds aanwezig op 2 mei: Erna Flegel · Werner Haase · Helmut Kunz · Fritz Tornow · Johannes Hentschel · Liselotte Chervinska
Pleegde zelfmoord:Alwin-Broder Albrecht · Ernst-Robert Grawitz · Adolf Hitler · Eva Braun · Joseph Goebbels · Magda Goebbels · Wilhelm Burgdorf · Hans Krebs · Franz Schädle
Geëxecuteerd:Hermann Fegelein
Vermoord:kinderen van Goebbels · Blondi
Onbekend:Heinrich Müller

Zie de categorie Joachim von Ribbentrop van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.