Artur Axmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Artur Axmann
Axmann in 1942
Algemeen
Geboortedatum 18 februari 1913
Geboorteplaats Hagen, Duitse Keizerrijk
Sterfdatum 24 oktober 1996
Plaats van overlijden Berlijn, Duitsland
Functie
Zijde Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Organisatie Hitlerjugend
Rang Reichsjugendführer
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Artur Axmann (Hagen, 18 februari 1913Berlijn, 24 oktober 1996) was een Duitse nazi en - als opvolger van Baldur von Schirach - een voorman van de Hitlerjugend.

Axmann sloot zich in 1928 aan bij de Hitlerjugend. Tussen 1929 en 1930 was hij celleider van de Nationaal-Socialistische Scholierenbond (NSSB) en in 1932 werd hij opgenomen in de leiding van de Hitlerjugend. In 1934 werd Axmann leider van de Hitlerjugend in Berlijn. In mei 1940 werd hij tot plaatsvervangend Reichsjugendführer van de Hitlerjugend benoemd en in augustus volgde hij Von Schirach op als Reichsjugendführer. Axmann werd in het begin van 1945 een commandant van de zg. Volkssturm, een zeer omvangrijk samenraapsel van veelal onbekwame verdedigers van het instortende nazirijk. In de laatste filmopname die van Hitler bekend is, begeleidt Axmann zijn idool bij de uitreiking van onderscheidingen aan minderjarige soldaten van deze organisatie.

Artur Axmann werd in 1945 onderscheiden met de hoogste nazi-Duitse onderscheiding, de Duitse Orde.

Na de capitulatie (mei 1945) werd hij dood gewaand, maar in werkelijkheid was hij ondergedoken onder de naam 'Erich Siewert'. In december 1945 werd hij uiteindelijk gearresteerd toen men ontdekte dat hij contact had opgenomen met de nog op vrije voeten zijnde leiding van de Hitlerjugend. In oktober 1946 werd hij op vrije voeten gesteld, maar in juli 1947 weer voor verhoor vastgezet. In 1949 werd hij tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij was daarna handelsagent bij een firma.

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]