Wilhelm Burgdorf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wilhelm Burgdorf
Geboren 14 februari 1895
Fürstenwalde/Spree, Duitsland
Overleden 1 mei 1945
Berlijn, Duitsland
Land/partij Flag of German Reich (1935–1945).svg Nazi-Duitsland
Onderdeel Balkenkreuz.svg Wehrmacht
Dienstjaren 1915 - 1945
Rang General Kragenspiegel.jpg General Epaulette.jpg
General der Infanterie
Eenheid 529e compagnie
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Ridderkruis
Ander werk Chef adjudant van Adolf Hitler

Wilhelm Burgdorf (14 februari 1895, Fürstenwalde/Spree - 1 mei 1945, Berlijn) was een hoge Duitse officier in de Tweede Wereldoorlog.

Hij beleefde de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog vanuit de führerbunker, waar hij kort na de zelfmoord van Adolf Hitler de hand aan zichzelf sloeg.

Burgdorf was aanvankelijk commandant van de 529e compagnie, werd bevorderd tot waarnemend hoofd van de Duitse afdeling die over personeelszaken in het leger ging en werd in oktober 1944 bevorderd tot hoofd van die afdeling. Tevens werd hij bevorderd tot chefadjudant van Adolf Hitler. Beide functies beoefende hij tot aan het eind van de oorlog.

Wilhelm Burgdorf speelde een belangrijke rol in de dood van de populaire Duitse generaal Erwin Rommel die ervan verdacht werd achter de mislukte aanslag op Adolf Hitler te zitten. Generaal Wilhelm Keitel besefte dat een proces tegen Rommel voor de nodige opschudding zou zorgen en stuurde Burgdorf samen met generaal Ernst Maisel richting Rommel om hem ervan te overtuigen dat zelfmoord voor hem de beste optie was. Rommels familie zou dan verder met rust gelaten worden en hij zou een staatsbegrafenis krijgen. Een kwartier nadat Rommel en Burgdorf samen in een auto wegreden werd de vrouw van Rommel gebeld dat haar man was overleden. Burgdorf was samen met Joseph Goebbels, Hans Krebs, en Martin Bormann getuige en ondertekenaar van het testament van Adolf Hitler.

Burgdorf pleegde op 1 mei 1945 samen met generaal Hans Krebs zelfmoord in de führerbunker. Zijn lichaam werd gevonden door Rochus Misch.

Militaire loopbaan[bewerken]

Decoraties[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Fellgiebel, Walther-Peer. Die Träger des Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes 1939–1945 – Die Inhaber der höchsten Auszeichnung des Zweiten Weltkrieges aller Wehrmachtsteile. Friedberg, Duitsland: Podzun-Pallas. 2000, ISBN 978-3-7909-0284-6.