Wilhelm Burgdorf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelm Burgdorf
Geboren 14 februari 1895
Fürstenwalde/Spree, Duitse Keizerrijk
Overleden 2 mei 1945
Berlijn, nazi-Duitsland
Rustplaats Gecremeerd; De gedeeltelijk verbrand lichamen van Burgdorf, Krebs, Hitler, Eva Braun, Joseph Goebbels en zijn kinderen werden begraven en herbegraven op verschillende locaties in Duitsland. De overblijfselen van alle werden gecremeerden en gedumpt in een onbekende rivier in 1970[1]
Land/zijde Flag of the German Empire.svg Duitse Keizerrijk
Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Weimarrepubliek
Flag of German Reich (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel War Ensign of Prussia (1816).svg Pruisische leger[2]
War Ensign of Germany 1903-1918.svg Deutsches Heer
Vrijkorps
Flag of Weimar Republic (war).svg Reichswehr
Heer - decal for helmet 1942.svg Heer
Dienstjaren 1915 - 1945
Rang Collar tabs for the Generals of the Heer.svg WMacht AF OF8-GenBranch 1945.svg
General der Infanterie
Eenheid Grenadier-Regiment „Prinz Carl von Preußen“ (2. Brandenburgisches) Nr. 12[2]
8. (Preußisches) Infanterie-Regiment (Reichswehr)[2]
Führerreserve (OKH)
Bevel Grenadier Regiment 12
529e Infanterieregiment
30 april 1940 -
4 april 1942[3]
Afdelingshoofd Heerespersonalamt
1 mei 1942[2][4] -
1 oktober 1942[3]
Plaatsvervangend hoofd Heerespersonalamt
1 oktober 1942[4] -
1 oktober 1944[3]
Heerespersonalamt
12 oktober 1944 -
1 mei 1945
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen Zie decoraties
Ander werk Tweede Wereldoorlog

Wilhelm Burgdorf (Fürstenwalde/Spree, 14 februari 1895 - Berlijn, 2 mei 1945) was een Duitse officier en General der Infanterie in de Tweede Wereldoorlog. Hij was de chef-adjudant van het Oberkommando der Wehrmacht bij Hitler.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Wilhelm Burgdorf werd op 14 februari 1895 in Fürstenwalde (Spree) geboren. Hij was de zoon van pastoor Burgdorf, de oprichter en directeur van het Samariteranstalt in Fürstenwalde-Ketschendorf.

Eerste Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na het behalen zijn Abitur trad Burgdorf na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in dienst van het Pruisische leger. Hij werd op 3 augustus 1914 bij het Grenadier-Regiment „Prinz Carl von Preußen“ (2. Brandenburgisches) Nr. 12 geplaatst. Vanaf 25 september 1914 werd Burgdorf aan het front ingezet, en werd op 18 april 1915 tot Leutnant bevorderd. Vanaf 24 oktober tot 23 juni 1917 was hij als adjudant van een Fuseliersbataljon ingezet, en werd verder tot regimentsadjudant bevorderd.

Interbellum[bewerken | brontekst bewerken]

Na het einde van de oorlog en de demobilisatie van zijn regiment in het vaderland, was Burgdorf van midden februari tot midden mei 1919 in het vrijkorps actief. Na het vrijkorps werd hij in de voorlopige Reichswehr overgenomen. Op 1 januari 1921 werd hij in het 8. (Preußisches) Infanterie-Regiment geplaatst. In het infanterieregiment werd hij Zugführer (pelotonscommandant), en op 1 juni 1925 tot Oberleutnant en op 1 februari 1930 tot Hauptmann bevorderd.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Van mei 1940 tot 5 april 1942 was Burgdorf commandant van het 529e Infanterieregiment. Aansluitend werd hij in het Führerreserve geplaatst. Vanaf 1 mei 1942 werd hij als plaatsvervanger van Generalmajor Viktor Linnarz in het Heerespersonalamt van het Oberkommando des Heeres benoemd. Na de dood van General der Infanterie Rudolf Schmundt na de mislukte aanslag op Hitler, werd Burgdorf tot hoofd van het Heerespersonalamt benoemd. Tevens werd hij bevorderd tot chef-adjudant van Adolf Hitler. Beide functies beoefende hij tot aan het eind van de oorlog.

Hij beleefde de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog vanuit de Führerbunker, waar hij kort na de zelfmoord van Adolf Hitler de hand aan zichzelf sloeg.

Wilhelm Burgdorf speelde een belangrijke rol in de dood van de populaire Duitse generaal Erwin Rommel die ervan verdacht werd achter de mislukte aanslag op Adolf Hitler te zitten. Generalfeldmarschall Wilhelm Keitel besefte dat een proces tegen Rommel voor de nodige opschudding zou zorgen en stuurde Burgdorf samen met generaal Ernst Maisel richting Rommel om hem ervan te overtuigen dat zelfmoord voor hem de beste optie was. Rommels familie zou dan verder met rust gelaten worden en hij zou een staatsbegrafenis krijgen. Een kwartier nadat Rommel en Burgdorf samen in een auto wegreden werd de vrouw van Rommel gebeld dat haar man was overleden. Burgdorf was samen met Joseph Goebbels, Hans Krebs, en Martin Bormann getuige en ondertekenaar van het testament van Adolf Hitler.

Burgdorf pleegde op 1 mei 1945 samen met generaal Hans Krebs zelfmoord in de Führerbunker. Zijn lichaam werd gevonden door Rochus Misch.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Rijksadelaar
Laatste bewoners van de Führerbunker op datum van vertrek (1945)
20 april:Hermann Göring · Heinrich Himmler
21 april:Robert Ley · Karl-Jesko von Puttkamer
22 april:Karl Gebhardt · Julius Schaub · Christa Schroeder · Johanna Wolf · Eckhard Christian
23 april:Albert Bormann · Theodor Morell · Hugo Blaschke · Joachim von Ribbentrop · Albert Speer
24 april:Walter Frentz
28 april:Robert Ritter von Greim · Hanna Reitsch · Walter Wagner
29 april:Bernd Freytag von Loringhoven · Gerhard Boldt · Rudolf Weiss · Wilhelm Zander · Heinz Lorenz · Willy Johannmeyer
30 april:Nicolaus von Below
1 mei:Wilhelm Mohnke · Traudl Junge · Gerda Christian · Constanze Manziarly · Else Krüger · Otto Günsche · Walther Hewel · Ernst-Günther Schenck · Hans-Erich Voss · Johann Rattenhuber · Peter Högl · Werner Naumann · Martin Bormann · Heinz Linge · Erich Kempka · Heinrich Doose · Hans Baur · Georg Betz · Ludwig Stumpfegger · Artur Axmann · Günther Schwägermann · Ewald Lindloff · Hans Reisser · Armin D. Lehmann · Josef Ochs · Heinz Krüger · Werner Schwiedel · Gerhard Schach · Hans Fritzsche
2 mei:Helmuth Weidling · Hans Refior · Theodor von Dufving · Siegfried Knappe · Rochus Misch
Nog steeds aanwezig op 2 mei: Erna Flegel · Werner Haase · Helmut Kunz · Fritz Tornow · Johannes Hentschel · Liselotte Chervinska
Pleegde zelfmoord:Alwin-Broder Albrecht · Ernst-Robert Grawitz · Adolf Hitler · Eva Braun · Joseph Goebbels · Magda Goebbels · Wilhelm Burgdorf · Hans Krebs · Franz Schädle
Geëxecuteerd:Hermann Fegelein
Vermoord:kinderen van Goebbels · Blondi
Onbekend:Heinrich Müller