Hans Fritzsche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans Fritzsche
Op het Proces van Neurenberg
Op het Proces van Neurenberg
Algemeen
Geboortedatum 21 april 1900
Sterfdatum 27 september 1953
Geslacht Man
Geboorteplaats Bochum
Plaats van overlijden Keulen
Functie
Zijde nazi-Duitsland
Organisatie NSDAP
Speciale functie 'Ministerialdirektor' van het Ministerie van Propaganda
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Hans Georg Fritzsche (Bochum, 21 april 1900 - Keulen, 27 september 1953) was een Duitse journalist en vooraanstaande nazi die op het einde van de Tweede Wereldoorlog 'Ministerialdirektor' van het ministerie van propaganda was.

Fritzsche diende in de Eerste Wereldoorlog in het leger. Na de oorlog studeerde hij kort aan een aantal universiteiten waarna hij verslaggever werd bij de 'Hugenberg Presse' en vervolgens betrokken raakte bij de opkomst van de radio als massacommunicatiemiddel. In september 1932 werd hij hoofd van de Drahtloser Dienst. In mei 1933 werd hij lid van de NSDAP en bleef onder het ministerie van Joseph Goebbels hoofd van de radiodienst.

Hij verwierf vanaf 1939 grote bekendheid met de wekelijks uitgezonden radiokwartiertjes ‘Es spricht Hans Fritzsche’, waarin hij de oorlogstoestand becommentarieerde.

In mei 1945 werd hij gevangengenomen door de sovjets en berecht tijdens het Proces van Neurenberg waar hij vrijgesproken werd van misdaden tegen de vrede, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Hij werd vervolgens door de Duitse justitie alsnog tot negen jaar cel veroordeeld vanwege andere misdaden. Hans Fritzsche kwam in september 1950 vrij en overleed enige jaren daarna aan kanker.

Wikiquote Wikiquote heeft een verzameling Engelstalige citaten gerelateerd aan Hans Fritzsche.