Magda Goebbels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Magda Goebbels
Bundesarchiv Bild 146-1973-034-56, Magda Goebbels.jpg
Algemeen
Geboortedatum 11 november 1901
Sterfdatum 1 mei 1945
Geslacht Vrouw
Geboorteplaats Berlijn
Plaats van overlijden Berlijn
Functie
Zijde Nazi-Duitsland
Organisatie NSDAP
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Johanna Maria Magdalena (Magda) Goebbels (Berlijn, 11 november 1901 – aldaar, 1 mei 1945) was een Duitse nationaalsocialiste. Ze was de vrouw van Joseph Goebbels, de Duitse minister van propaganda tijdens het bewind van nazi-Duitsland.

Jeugd[bewerken]

Magda's oorspronkelijke achternaam was Behrend, de naam van haar ongehuwde moeder. Haar biologische vader was Oskar Ritschel. Toen haar moeder trouwde met Richard Friedländer kreeg Magda zijn achternaam. Friedländer was een Jood en stierf in 1939 in een concentratiekamp.

Tijdens haar schooltijd in Brussel, omstreeks 1918, had Magda Friedländer een relatie met Chaim Arlosoroff, een van de grondleggers van de latere Joodse staat Israël. Zo groeide Magda in een Joods milieu op.

Eerste huwelijk[bewerken]

Toen Magda zich verloofde met Günther Quandt, moest ze opnieuw haar achternaam veranderen, want Quandts streng protestantse familie accepteerde niet iemand met een Joodse achternaam. Ze nam toen de achternaam van haar biologische vader Ritschel aan. Op 4 januari 1921 trouwde Magda met Günther. Op 1 november van dat jaar werd Harald Quandt geboren. Het huwelijk werd in 1929 ontbonden.

Tweede huwelijk[bewerken]

Op 19 december 1931 trouwde Magda met Joseph Goebbels. Een van de getuigen was Adolf Hitler. Ze kregen zes kinderen: Helga (1932), Hilde (1934), Helmut (1935), Holde (1937), Hedda (1938) en Heide (1940).

Het einde[bewerken]

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, terwijl de Russen oprukten naar Berlijn, zat ze met haar gezin bij dictator Adolf Hitler in de Führerbunker. Op 1 mei 1945 volgde het gezin Goebbels de Führer in de dood. Helmut Gustav Kunz, assistent van de hoofdarts van de gezondheidsdienst, gaf de zes kinderen een flinke dosis morfine.[1] Toen de kinderen gedrogeerd waren, brak Dr. Ludwig Stumpfegger, Hitlers persoonlijke arts, een blauwzuurcapsule in de mond van ieder kind.[2][3]

Later die avond pleegde Magda samen met haar man in de tuin van de Rijkskanselarij zelfmoord door middel van een blauwzuurcapsule.[2][4] Een SS'er had de opdracht gekregen ook twee kogels in ieder lichaam te schieten, zodat het zeker was dat ze dood waren.[2][4] Hierna werden de lichamen verbrand, maar door de te geringe hoeveelheid benzine waren de lichamen nadien nog goed te herkennen.[3][5]