Naar inhoud springen

Alfred Hugenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alfred Hugenberg (1933)

Alfred Hugenberg (Hannover, 19 juni 1865 - Extertal, 12 maart 1951) was een invloedrijk, extreemrechts Duits zakenman en conservatief politicus. Hij was in 1933 korte tijd lid van het Kabinet-Hitler.

Hugenbergs politieke carrière begon in 1891 toen hij medeoprichter werd van de ultranationalistische groepering Alldeutscher Verband. Hugenberg legde zich vervolgens toe op het bankwezen en de staalindustrie. In 1916 richtte hij het Hugenberg-Konzern op, een conglomeraat van uitgevers, filmbedrijven, reclamebureaus en kranten. In het begin van de jaren 20 was Hugenberg een belangrijke uitgever van rechtse publicaties. Onder zijn imperium vielen onder meer UFA, een groot filmconcern, en diverse regionale kranten.

In 1918 werd Hugenberg lid van de Deutschnationale Volkspartei (DNVP) waarvoor hij vanaf 1920 volksvertegenwoordiger werd in de Reichstag. Hij werd voorzitter van de DNVP in 1928. In januari 1933 werd Hugenberg Rijksminister van Economische Zaken en Landbouw in het kabinet-Hitler, maar in juni van datzelfde jaar werd hij echter al gedwongen af te treden. Hugenberg bleef wel lid van de Reichstag tot 1945. Hij mocht als onafhankelijke blijven zetelen, zelfs nadat de NSDAP elke oppositiepartij verboden had.

Zie de categorie Alfred Hugenberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.