Duitse Orde (nazi-Duitsland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Duitse Orde (Nazi-Duitsland))
Voor de geestelijke ridderorde, gesticht tijdens de kruistochten, zie Duitse Orde.
De Duitse Orde

De Duitse Orde (Duits: Deutscher Orden) is een onderscheiding ingesteld in 1942 door de Duitse dictator Adolf Hitler, die daarmee voorbijging aan het bestaan van de religieuze en charitatieve orden van dezelfde naam, de Duitse Orde.

De Duitse Orde was de hoogste onderscheiding van het Nationaalsocialistische Duitse Rijk. Op 12 februari 1942 werd zij postuum aan de bij een vliegtuigongeluk omgekomen architect en organisator van de bouw van bunkers Dr.-Ing. Fritz Todt verleend. In de woorden van Adolf Hitler zou de orde "Die höchsten Verdienste ehren [...], die ein Deutscher sich für sein Volk erwerben kann".

Postume onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheiden personen[bewerken | brontekst bewerken]

De versierselen[bewerken | brontekst bewerken]

Het kleinood was een zwart geëmailleerd kruis met in het midden de "gouden partijspeld", een onderscheiding van de NSDAP. In de armen van het kruis zijn vier gouden rijksadelaars met een hakenkruis in hun klauwen bevestigd. Er zijn enkele verhogingen en toevoegingen bekend die de versierselen van de eerste en tweede klasse van het kruis zijn.

Lint (het baton was smaller)

Het lint was rood met een wit-zwarte bies waarbij het zwart aan de buitenkant lag.

  • De tweede klasse
    Een gouden Duits Kruis werd om de hals gedragen.

Het 44 millimeter brede lint had dezelfde kleuren als het lint van de Bloedorde, het herinneringsteken aan de mislukte staatsgreep van 9 november 1923. In het prototype van de onderscheiding zaten de vier adelaars op een lauwerkrans.

De orde na 1945[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse wet op orden en onderscheidingen van 1951 stelt: "Orden mit nationalsozialistischen Emblemen dürfen nicht getragen werden. Sie dürfen weder hergestellt noch angeboten, feilgehalten, verkauft oder sonst in Verkehr gebracht werden. (OrdensG § 6 Abs. 2)". Dat betekent dat dit kruis, om nog gedragen te kunnen worden, vrijwel geheel ontmanteld had moeten worden. De op 24 oktober 1996 in Berlijn gestorven Reichsjugendführer Arthur Axmann was waarschijnlijk de laatste nog levende drager van deze onderscheiding.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Unterstaatssekretär Dr. Heinrich Doehle: Die Auszeichnungen des Großdeutschen Reichs. Orden, Ehrenzeichen, Abzeichen; Berlin 1945
  • Jörg Nimmergut: Deutsche Orden und Ehrenzeichen bis 1945, Bd. 4.; München 2001