Kubisch ruimtelijk gecentreerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
krg-tralie

Kubisch ruimtelijk gecentreerd (krg, en: body centered cubic (bcc)) is de benaming voor een type tralie/bolstapeling waarin de traliepunten zich op de hoekpunten van een kubus bevinden, en in het midden van de kubus. De krg-tralie is een van de veertien Bravaistralies.

Een krg-tralie bevat in totaal twee traliepunten:

  • 8 hoekpunten die elk voor 1/8 binnen het tralie vallen
  • 1 punt in het midden van de kubus die geheel binnen het tralie valt

Een krg-kristalrooster[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer een tralie zich herhaalt in dezelfde stand, in drie onafhankelijke richtingen (zodat er een heel groot rooster ontstaat van tralies naast elkaar), en er op ieder traliepunt een atoom of ion wordt ingevuld, noemt men het resultaat een krg-kristalrooster. De atomen of ionen hebben zich dan op dezelfde manier gerangschikt zoals te zien is in het plaatje met het krg-tralie.

Een aantal elementen uit het periodiek systeem hebben een krg-kristalrooster bij kamertemperatuur. Dit zijn onder meer de alkalimetalen en chroom, ijzer, molybdeen, barium en wolfraam.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het Atomium in Brussel stelt de krg-structuur van α-ijzer (Fe) voor. α-ijzer is ijzer op kamertemperatuur. IJzer kan van structuur veranderen bij een hoger wordende temperatuur tot γ-ijzer. Het heeft dan een KVG-structuur.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]