Kunsthalle Rostock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kunsthalle Rostock
Kunsthalle Rostock
Kunsthalle Rostock
Locatie Rostock, Duitsland
Type Kunst
Thema Moderne en hedendaagse kunst
Opgericht 1969
Website
Portaal:  Kunst & Cultuur

De Kunsthalle Rostock is een museum/kunsthal voor moderne en hedendaagse kunst in Rostock in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Geschiedenis[bewerken]

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamen 613 werken, die in 1937 bij de actie Entartete Kunst in beslag waren genomen, in het Museum der Stadt Rostock terecht. Rostock speelde een rol bij het introduceren van internationale moderne kunst in de Oostbloklanden en organiseerde voor de Baltische staten een biënnale.

De kunsthal, gelegen in het park Schwanenteich in de wijk Reutershagen, werd geopend in 1969 en was het eerste en enige nieuwbouwmuseum gedurende de DDR-tijd in heel Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Collectie[bewerken]

De kunsthal beschikt over een collectie kunstwerken bestaande uit 520 schilderijen, 200 sculpturen en 6000 bladen grafiek, voornamelijk van Oost-Duitse kunstenaars. De collectie, die teruggaat tot de twintiger jaren, bestaat uit werken van het zogeheten Dresdner laatexpressionisme, alsmede de Nieuwe Zakelijkheid. Een ander zwaartepunt ligt bij het werk van kunstenaars van de regio's Mecklenburg en Voor-Pommeren. Tot de vaste collectie behoren werken van onder anderen: Carl Lohse (1895-1965, Dresdner Sezession), Bernhard Kretschmar (1889-1972, Neue Sachlichkeit en Dresdner Sezession), Kate Diehn-Bitt (1900-1978, Entartete Kunst) en Otto Manigk (1902-1972).

Tot de collectie beeldhouwkunst behoren sculpturen van de beeldhouwers Fritz Cremer, Bernd Göbel, Jo Jastram, Margret Middell, Wolfgang Friedrich en Wilfried Schröder.

Tentoonstellingen[bewerken]

Naast de vaste collectie organiseert de kunsthal wisseltentoonstellingen, zoals in 2006 een tentoonstelling van het kunstenaarspaar Christo en Jeanne-Claude met de projecten Over the River en The Pont Neuf, Wrapped. De belangrijkste expositie in 2007 toonde het werk van Camille Claudel.

Literatuur[bewerken]

Andreas Haucap & Harald Schiller: Museen zwischen Weimar und Stralsund. Ein Streifzug durch die Museumslandschaft der neuen Bundesländer, Igen-Verlag Hamburg (1990). ISBN 3928196073

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]