Maasland (Noord-Brabant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kwartier van Maasland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kwartier Maasland in de historische Meierij van Den Bosch

Het Maasland, ook wel Maaskant genoemd, is een streek ten oosten van 's-Hertogenbosch en ten zuiden van de Maas.

Dit gebied was, als Kwartier van Maasland, tot aan het einde van de 18e eeuw één van de vier kwartieren van de Meierij van 's-Hertogenbosch.

Het gebied bestaat uit de volgende plaatsen: Alem, Berghem, Berlicum, Dinther, Empel, Geffen, Gewande, Heesch, Heeseind, Heeswijk, Herpen, Kessel, Kruisstraat, Lith, Lithoijen, Loosbroek, Maren, Maren-Kessel, Nuland, Nistelrode, Oss en Rosmalen. De hoofdstad was Oss. Naar het oosten toe grensde het aan het Land van Ravenstein, dat niet tot de Meierij behoorde. Naar het westen toe was er de Langstraat, die ook niet bij de Meierij hoorde doch onder sterkere Hollandse invloed stond. In het zuiden lag het Kwartier van Peelland.

Het dialect dat in delen van de streek gesproken wordt, is het Maaslands.

Maasland had veel te lijden van overstromingen van de Maas, die echter ook vruchtbare weidegrond verschaften. Dit leidde tot een bloeiende veeteelt en deze leidde in de loop van de negentiende eeuw tot industrialisatie in de vorm van exportslachterijen en margarinefabrieken. Gedurende de negentiende eeuw is Oss daardoor uitgegroeid tot een belangrijke industriestad.