Maren-Kessel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maren-Kessel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Maren-Kessel
Maren-Kessel
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Oss Oss
Coördinaten 51° 48′ NB, 5° 24′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,39 km²
Inwoners (2013) 1342
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Maren-Kessel, de St.Lambertuskerk, 1953
Maren-Kessel, fontein, die de eenwording van de drie kernen (Maren, Kessel en 't Wild) symboliseert

Maren-Kessel is een jong kerkdorp van de Nederlandse gemeente Oss in de provincie Noord-Brabant op de linkeroever van een dode arm van de Maas, genaamd Lithse Ham.

Maren-Kessel is ook de naam voor de statistische entiteit bestaande uit de drie dorpen Maren, Kessel en Maren-Kessel. Het jonge dorp is dus het toponiem van de drie gezamenlijke dorpen, wat zich verklaart uit de wordingsgeschiedenis.

Op 1 januari 2013 telt Maren-Kessel 1342 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Maren-Kessel is een van de jongste kerkdorpen van Noord-Brabant, gesticht na de Tweede Wereldoorlog. In 1944 zijn de oude dorpjes Maren en Kessel geëvacueerd, de kerk van Kessel is toen verwoest en die van Maren serieus beschadigd. Na de oorlog besloot men tot de bouw van een nieuwe kerk en een nieuw dorp met een school en winkels halverwege de oude dorpen. Dit is het dorp Maren-Kessel geworden. De Sint-Lambertuskerk van Maren-Kessel dateert van 1953.

Maren en Kessel vormden in 1953 nog samen met Alem de voormalige gemeente Alem, Maren en Kessel, alhoewel Alem al door de kanalisering van de Maas van oever veranderd was. In 1958 werd de gemeente opgeheven. Alem werd geannexeerd door de Gelderse gemeente Maasdriel en de drie dorpen Maren, Kessel en Maren-Kessel door de gemeente Lith, waar ze gedrieën één statistische entiteit vormen met de naam Maren-Kessel. In 2011 werd gemeente Lith toegevoegd aan de gemeente Oss.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Maren-Kessel ligt enigszins verwijderd van de Maasdijk. Deze heeft buitendijks een wiel, genaamd Buitenkil.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Maren, Kessel, Nuland

Zie ook[bewerken]

Bron[bewerken]