Léon-Antoine Bekaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Léon-Antoine Bekaert (Zwevegem, 9 december 1891 - Zwevegem, 19 december 1961) was een Belgische industrieel en burgemeester van Zwevegem.

Levensloop[bewerken]

Léon Bekaert was de zoon van Leo Leander Bekaert, stichter van het gelijknamig staalbedrijf. Hij trouwde met Elisabeth Velge, van wie de familie mee participeerde in het kapitaal van de familiale onderneming. Hij werd in de leiding van de familiale onderneming opgevolgd door zijn zoon Antoine Bekaert en zijn schoonzoon Marc Verhaeghe de Naeyer.

Ondernemer[bewerken]

Na de dood van zijn vader leidde Bekaert de familieonderneming en gaf er een aanzienlijke en internationale ontwikkeling aan. Hij had ook de reputatie een voorloper te zijn op het gebied van sociale voorzieningen en extra-legale voordelen voor zijn personeel.

Hij speelde een belangrijke rol in het ondernemingsleven in België. Hij was vele jaren voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en van (Fabrimetal).

Hij was ook lange jaren voorzitter van het Algemeen Christelijk Verbond van Werkgevers (ACVW) dat onder zijn leiding een belangrijke sociale dienstverlener werd aan het bedrijfsleven.

Burgemeester[bewerken]

Bekaert volgde in 1927 zijn vader op als burgemeester van Zwevegem. De gemeente was nauw verbonden met het staalbedrijf Bekaert, waar heel wat inwoners van de gemeente hun betrekking hadden.

Hij bleef burgemeester tot aan zijn dood in 1961 en werd opgevolgd door zijn zoon Antoine, die buiten de raad tot burgemeester werd benoemd.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Leo Leander Bekaert
Burgemeester van Zwevegem
1927-1961
Opvolger:
Antoine Bekaert