Bekaert (staal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NV Bekaert SA
Logo
Beurs Euronext: BEKB
Motto of slagzin Better together
Oprichting 1880
Oprichter(s) Leo Leander Bekaert
Eigenaar De Bekaert familie heeft nog ongeveer 35% van de aandelen in handen
Sleutelfiguren Oswald Schmid (gedelegeerd bestuurder (CEO ad interim))
Land Vlag van België België
Hoofdkantoor Bekaertstraat(Z) 2, Zwevegem
Werknemers 28.000 (midden 2020)[1]
Producten Staaldraad
Omzet/jaar € 5.074 miljoen (2018)[1]
Winst/jaar € 40 miljoen (2018)[1]
Marktkapitalisatie € 1.272 miljoen (31 december 2018)[1]
Website Bekaert
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bekaert is een multinationale Belgische onderneming, gespecialiseerd in staaldraadtransformatie en deklaagtechnologieën[1].

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Bekaert is een bekende producent van hoogwaardig staaldraad. Door staaldraadtransformatie worden de eigenschappen van het staal beïnvloed zoals sterkte, buigzaamheid, vermoeiing en vorm. Met deklaagtechnologieën worden de oppervlakte-eigenschappen van het staaldraad verbeterd waardoor de wrijving vermindert of de corrosiebestendigheid verbetert. Per jaar wordt zo'n 3 miljoen ton walsdraad verwerkt door 30.000 medewerkers. Het bedrijf produceert en verkoopt zijn producten wereldwijd en heeft de hoofdzetel in België. In 2018 behaalde het een omzet van 5 miljard euro[1]. De aandelen van Bekaert staan genoteerd aan Euronext Brussels en was in het verleden opgenomen in de Bel20-aandelenindex.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf is in 1880 opgericht door Leo Leander Bekaert in de West-Vlaamse gemeente Zwevegem. Vooral onder de leiding van Leon Antoine Bekaert die het roer van Leo overnam groeide het bedrijf snel. Meer en meer ging Bekaert het buitenland opzoeken. Leon Bekaert was een hooggeplaatst figuur in het bedrijfsleven. Reeds voor de Tweede Wereldoorlog werd hij voorzitter van het Landelijk Algemeen Christelijk Werkgeversverbond (LACW), waar hij de belangen van het katholieke patronaat verdedigde. Na de oorlog werd hij voorzitter van het Verbond der Belgische Nijverheid. Ook met het koningshuis en binnen de Nationale Bank had hij contacten. Zijn politieke activiteiten gingen echter niet verder dan het burgemeesterschap van Zwevegem.

Tijdens het interbellum trachtte hij het corporatieve gedachtegoed te bewerkstelligen maar veel kwam er niet van in huis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog poogde hij hetzelfde. Op bedrijfsorganisatorisch vlak speelde Bekaert een voorname rol tijdens die oorlog. Hij was hoofd van de groep metaalverwerkende bedrijven. Hij zorgde ervoor dat zijn fabriek bleef draaien, zodat de arbeiders door de Duitsers niet naar Duitse werkkampen gestuurd zouden worden. Het bedrijf werkte gedurende alle oorlogsjaren tegen kostprijs, zodat Bekaert zelf er geen frank aan verdiende.

Na Leons dood in 1961, werd zijn schoonzoon Marc Verhaeghe de Naeyer voorzitter. In het jaar 2000 komt voor het eerst een niet-familielid aan het hoofd van de raad van bestuur te staan: graaf Paul Buysse. Hij trok verder twee nieuwe managers aan, Julien De Wilde als gedelegeerd bestuurder en Bert De Graeve die aantrad als chief financial & administration officer. Later werd De Graeve gedelegeerd bestuurder (CEO) en vervolgens voorzitter van de raad van bestuur. Momenteel zijn Oswald Schmid en Jürgen Tinggren respectievelijk CEO en voorzitter van de raad van bestuur[2].

Bekaert boekte in 2018 een omzet van 5,1 miljard euro en telde 29.000 medewerkers in 45 landen.

In 2012 kondigde Bekaert het verlies van 600 banen in verschillende Belgische vestigingen aan, dat was een kwart van alle banen in het land.[3] Wereldwijd verdwenen 2.000 banen vooral door de lagere afzet van zaagdraad.[3] Zaagdraad wordt onder andere gebruikt voor het versnijden van cellen voor zonnepanelen. Deze sector kampte met tegenvallende verkopen in Europa mede door het verdwijnen van subsidies in verschillende landen.[3]

In 2015 nam Bekaert de staalkoordactiviteiten van Pirelli over en zal voor jaren de levering van staalkoord aan Pirelli verzorgen.[4] Staalkoord geeft stevigheid aan de rubberen autoband. Dit was de grootste overname in de geschiedenis van Bekaert en voegt per jaar circa 300 miljoen euro toe aan de geconsolideerde omzet.[4]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]