Leo Leander Bekaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Leon Leander Bekaert (Zwevegem, 28 november 1855 - aldaar, 25 oktober 1936) was een Belgische ondernemer. Hij was de oprichter van het metaalbedrijf Bekaert, burgemeester van Zwevegem en eigenaar van De Nieuwe Standaard.

Biografie[bewerken]

Leo Leander Bekaert, telg uit het geslacht Bekaert, was de enige zoon van Leonardus Bekaert en Juliana Delebarre, die samen 5 kinderen hadden. Eerst was Bekaert winkelier en koster in Zwevegem, hij bespeelde het orgel in de Sint-Amanduskerk in Zwevegem. In 1888 trouwde hij met Marie Masureel uit Bavikhove. Samen kregen ze vijf kinderen: Maurice Bekaert, Léon-Antoine Bekaert, Marie-Louise Bekaert, Antoinette Bekaert en Isabella Bekaert.

Hij was oprichter van N.V. Bekaert in 1880 en als eerste produceerde hij prikkeldraad in België, naar de uitvinding in 1873 gedaan door de Amerikaan Joseph F. Glidden.

In 1927 schreef L.L. Bekaert 'De Geschiedenis der Gemeente Sweveghem'

Na zijn dood werd hij opgevolgd door zijn zoon Léon-Antoine Bekaert.

Burgemeester[bewerken]

Bekaert werd in 1904 gemeenteraadslid van Zwevegem. Van 21 juli 1921 tot 10 januari 1927 was hij burgemeester van de gemeente.

Hij was voorzitter, soms stichter van verschillende verenigingen:

  • Muziekmaatschappij 'De Ware Vrienden'
  • Toneelgroep Kunst en Genoegen
  • Sint-Antoniusgilde

In 1900 werd hij plaatsvervangend lid in de provincieraad van West-Vlaanderen, maar pas op 17 december 1918 werd hij effectief lid. Hij bleef dit tot aan zijn overlijden.

Literatuur[bewerken]

  • Luc SCHEPENS, De provincieraad van West-Vlaanderen, Tielt, 1976.
Voorganger:
Theophiel Toye
Burgemeester van Zwevegem
1921-1927
Opvolger:
Leon Antoine Bekaert