Bert De Graeve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Albrecht Jozef (Bert) baron De Graeve (Avelgem, 24 maart 1955) is een Belgische bedrijfsleider.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Bert De Graeve studeerde aan het Sint-Barbaracollege in Gent en de Rijksuniversiteit Gent. Hij begon zijn carrière bij Arthur Andersen en werkte nadien 14 jaar voor de telecomgroep Alcatel. Hij verbleef in die periode lange tijd in China.

De Graeve werd bekend toen hij van 1996 tot 2002 gedelegeerd bestuurder was van de BRTN (vanaf 1998 VRT). Hij was de eerste externe manager die de leiding over de openbare omroep kreeg toevertrouwd. Hij bouwde de verstarde en gepolitiseerde instelling uit tot een modern overheidsbedrijf.

Daarna werd hij in 2002 CFO van Bekaert, waar hij vanaf 2006 CEO was. Op 6 januari 2010 werd Bert De Graeve verkozen tot "Manager van het Jaar". Sinds april 2010 is hij ook onafhankelijk bestuurder bij farmaciebedrijf UCB.[1] In 2014 werd hij voorzitter van Telenet[2] en voorzitter van de Raad van Bestuur bij Bekaert.[3] In 2019 stopt hij als voorzitter.[4]

De Graeve werd op 1 juni 2008 in de erfelijke adel opgenomen met de persoonlijke titel van baron.[5] Hij is gehuwd met Ingrid De Wilde, dochter van journalist Maurice De Wilde, en vader van een dochter en een zoon.

Schalkse Ruiters[bewerken | brontekst bewerken]

De Graeve kreeg ongewone media-aandacht toen Bart De Pauw en Tom Lenaerts hem als gast in hun programma Schalkse Ruiters wilden krijgen[6]. In elke episode zat er wel ergens een oproep om de man hiertoe te motiveren en voor de laatste aflevering van het eerste seizoen riepen Bart en Tom hun kijkers massaal op om overal in het straatbeeld spandoeken, opschriften en boodschappen te verspreiden met de oproep 'Bert De Graeve, kom naar Schalkse Ruiters'.

Die avond keken 2,3 miljoen mensen naar de Schalkse Ruiters. Tot 2 juli 2014 was dit het meest bekeken programma ooit op de Vlaamse televisie. Het record sneuvelde toen door de voetbalwedstrijd tussen België en de Verenigde Staten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Hans Bourlon & Gert Verhulst
Manager van het Jaar
2009
Opvolger:
Michel Moortgat