Naar inhoud springen

Léon Lhoest (ondernemer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kleon3 (overleg | bijdragen) op 3 nov 2019 om 17:31.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Léon Lhoëst

Léon Paul Marie Hubert Lhoëst (Sint Pieter, 28 oktober 1898Maastricht, 28 juni 1976) was een Nederlands industrieel. Hij was van 1933 tot 1968 directeur van de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek (KNP).

Privéleven

Léon Lhoëst was de zoon van Louis Paul Hubert Joseph Lhoëst (1871-1920) en Laura Ignace Hubertine Marie Regout (1874-1965). Zijn vader was beheerder van de KNP en tevens lid van de gemeenteraad van Sint Pieter; zijn moeder was een dochter van Eugène Regout, directeur van de Maastrichtse Spijker- en Draadnagelfabriek v/h Thomas Regout en bouwheer van villa Wyckerveld. Léon trad op 21 juni 1926 te Namen in het huwelijk met Marie-Louise Henriette Joséphine Ghislaine Bribosia (1905-1989), dochter van François Bribosia en Hélène Malisoux. Het echtpaar kreeg vijf kinderen.[1]

Loopbaan

Léon Lhoëst studeerde chemie aan de Universiteit van Luik. Hij begon zijn loopbaan in de Belgische glasindustrie, alwaar hij technisch directeur was.

In 1933 werd hij teruggeroepen naar zijn geboortestad Maastricht om directeur te worden bij de toentertijd zwaar verliesgevende papierfabriek KNP. Hoewel de fabriek was opgericht door zijn overgrootvader in 1850, zat er sinds 1893 geen Lhoëst meer in de directie. Léon Lhoëst wist de fabriek door drastisch ingrijpen weer rendabel te maken. Op zijn initiatief ging de KNP, in 1951, als een van de eerste papierfabrieken in Europa over op de fabricage van gestreken papier. Het concern werd een van Europa's belangrijkste producenten van deze papiersoort.

Functies in het bedrijfsleven

Léon Lhoëst was President van de Raad van Bestuur van: Koninklijke Nederlandse Papierfabriek N.V., Koninklijke Sphinx-Céramique N.V. en Eerste Nederlandse Cement Industrie N.V.(ENCI).

Daarnaast vervulde hij commissariaten bij:
Verkoop Associatie Nederlands Cement (president), Idema deelneming maatschappij (president), N.V. Amsterdam-Rotterdam Bank, Papetries de Belgique S.A., N.V. Verenigde Glasfabrieken, Koninklijke Jaarbeurs, N.V. Luchthaven Zuid-Limburg en BelRef S.A.

Overige functies

  • Voorzitter van de fabrikantenkring Maastricht e.o.
  • Voorzitter van de Kamer van Koophandel voor Limburg (1946-1951, 1958-1968).
  • Voorzitter van de Kamer van Koophandel voor Maastricht e.o. (1951-1958).
  • Lid van de Raad van Bestuur van de Europese confederatie van papierfabrikanten. Bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Papierfabrikanten.
  • Lid van het algemeen bestuur van het Nationaal Comité voor Benelux samenwerking.
  • Lid van het Algemeen Bestuur van het Nederlands Instituut voor Efficiency (thans Nederlandse Vereniging voor Managers)

Sociale functies

  • Bestuurslid van het Gemeenschappelijk Instituut voor Toegepaste Psychologie.
  • Lid van het comité Amerikaans Kerkhof Margraten.
  • Erevoorzitter van de stichting ter behartiging van de belangen van het gebrekkige kind.
  • Bestuurslid en mede oprichter van de levensschool "Pater Fortis" voor jongens in Maastricht.
  • Bestuurslid van de Jan van Eyck Academie.
  • Vice-voorzitter van de stichting Hoger Technisch Onderwijs, Maastricht
  • Erelid C.V. de Tempeleers, Maastricht.
  • Honorair consul van het Groothertogdom Luxemburg.

Onderscheidingen

Léon Lhoëst was houder van de eremedaille van de stad Maastricht en de erepenning van de provincie Limburg. Hij was tevens Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Commandeur in de Leopoldsorde (B), Ridder in de Orde van de Belgische Kroon, Commandeur in de Orde van Meritus van het Groothertogdom Luxemburg, Officier in de Orde van de Eikenkroon (Luxemburg) en Ridder in de Orde van Sint-Gregorius de Grote.