La Niña

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Niña Conditions.jpg

La Niña (Spaans voor het meisje) is een vergelijkbaar natuurverschijnsel als El Niño. Ze wordt wel gezien als het zusje van El Niño.

Het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust wordt weggedreven en een koude stroom komt hiervoor in de plaats. Het warme oppervlaktewater verschuift naar Australië en Indonesië, verder dan in een ‘normaal’ jaar, waardoor er meer regen valt in Azië en Australië.

Meer uitgesproken Las Niñas kwamen voor in de periode 1988-1989 en 1998-2001, van 1995-1996 was La Niña tamelijk zwak. De La Niña van 2007-2008 was de sterkste ooit gemeten en zorgde voor kouderecords in onder andere China en Noord-Amerika. In 2010-2011 zorgde La Niña onder andere voor hevige regenval en overstromingen in Australië en Europa en voor modderstromen in Brazilië.

De invloed van La Niña is tegengesteld aan die van El Niño. Zo zal op plaatsen waar het tijdens El Niño heel droog was nu veel regenen en omgekeerd. Dat de watertemperaturen in het oostelijke tropische deel van de Grote Oceaan relatief laag zijn is een vrij normale situatie. Passaatwinden blazen oceaanwater in westelijke richting zodat dit wordt aangevuld met koud water dat van zuidelijke breedte wordt aangevoerd en uit de diepte opwelt. Sturende factor is het semi-permanente hogedrukgebied op 20° tot 40° ZB. Bij een La Niña is het water nog kouder dan normaal wat blijkt uit metingen en satellietgegevens. La Niña is mogelijk de veroorzaker van ernstige droogteperiodes in de Verenigde Staten.[1]

Zie de categorie La Niña van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.