La maja desnuda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La maja desnuda
La maja desnuda
Kunstenaar Francisco Goya
Jaar circa 17971800
Techniek Olieverf op linnen
Afmetingen 97 × 190 cm
Museum Museo del Prado
Locatie Madrid
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
De beide maja's (vestida en desnuda) naast elkaar in het Museo del Prado

La maja desnuda (De naakte maja) is een olieopdoekschilderij van de Spaanse kunstschilder Francisco Goya in het Museo del Prado in Madrid. Het schilderij geeft een naakte vrouw liggend achterover op een bed met kussens weer. Goya creëerde een pendant van dezelfde vrouw, identiek gesteld, maar dan gekleed, tegenwoordig bekend als La maja vestida (De geklede Maja) die zich ook in het Prado bevindt. Beide schilderijen worden meestal naast elkaar gehangen en tentoongesteld.

Het schilderij staat bekend om de ongecompliceerde en onbeschaamde blik van het model naar de kijker. Het wordt ook gezien als een van de vroegste westerse kunstwerken waarbij het schaamhaar van een naakte vrouw wordt weergegeven zonder duidelijke negatieve connotaties (zoals in afbeeldingen van prostituees ).

De identiteit van het model en waarom de schilderijen en in wiens opdracht ze zijn gemaakt, zijn onbekend. Over het algemeen wordt de vrouw geïdentificeerd als een maja op basis van haar kostuum in La maja vestida.

Het schilderij is gemaakt tussen 1797 en 1800 en duikt voor het eerst op in het bezit van Manuel de Godoy, hertog van Alcúdia in 1800 toen het werd bewaard en opgehangen in een privéruimte gereserveerd voor naaktschilderijen. In 1808 werd het schilderij ontdekt door onderzoekers van de Spaanse inquisitie, samen met andere "twijfelachtige afbeeldingen". Godoy en de curator van zijn collectie, Don Francisco de Garivay, werden voor het gerecht gebracht en gedwongen om de kunstenaars achter de geconfisqueerde kunstwerken te onthullen die 'zo onfatsoenlijk en schadelijk voor het algemeen belang' waren.

Vanaf 1901 bevindt het schilderij zich in de collectie van Museo del Prado. In 1930 gaf Spanje vier postzegels uit met de meest beroemde schilderijen van Goya, waaronder de naakte maja. Zowel Spaanse katholieken als andere landen protesteerden tevergeefs tegen de postzegel.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie La Maja Desnuda van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zie de categorie La Maja vestida van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.