La piovra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

La piovra (Octopus) was een Italiaanse televisieserie die liep van 1984 tot en met 1999. De serie gaat over de strijd tegen de maffia. Hoofdrollen werden vertolkt door Michele Placido (serie 1-4), Remo Girone (serie 3-6 en 10), Patricia Millardet (serie 4-7 en 10) en Vittorio Mezzogiorno (serie 5 en 6). | Raoul Bova (serie 7 en 8&9)

Synopsis[bewerken]

'La piovra' betekende de grote doorbraak voor de Italiaanse acteur Michele Placido. In de serie zet hij op overtuigende wijze de rol van commissaris Corrado Cattani neer. Placido werd zelfs zo vereenzelvigd met zijn televisiepersonage, dat het moeilijk voor hem werd om aan andersoortige rollen te komen. Op zijn verzoek werd Cattani na het vierde seizoen uit de serie geschreven. De belangrijkste personages werden vanaf die tijd Tano Carridi (Remo Girone) en Silvia Conti (Patricia Millardet).

'La piovra' schetst een beeld van de strijd tegen de Italiaanse maffia. De serie werd voornamelijk geroemd doordat het zo'n realistisch en rauw beeld van deze uitputtende strijd betrof. Aanvankelijk gaat Cattani de strijd aan tegen de onbeduidende Círinna. Hierna loopt hij een rij van steeds sterkere tegenstanders af. Zo volgen snel na Círinna de advocaat Terassini en de politicus Laudeo. Later komt Cattani de kunstverzamelaar Espinosa tegen, maar ook de Poppenspeler en de Koepel. Dit blijkt nog maar het topje van de ijsberg te zijn. De nieuwe inspecteur Licata zal het opnemen tegen de ware misdaadorganisatie, La Piovra. De verhaallijn van de serie verslapte in de loop der jaren niet (zeker wat betreft de eerste vier delen). Zelfs dertig jaar na dato heeft de serie nog niets aan kracht ingeboet. Ennio Morricone tekende voor de muziek. Zijn bijdrage geeft de serie een bijzondere meerwaarde.

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdrollen[bewerken]

Acteur Functie + rol Seizoen(en)
Michele Placido Commissaris Corrado † 1-4
Patricia Millardet Silvia Conti 1,4,5-7, 10
Vittorio Mezzogiorno Davide 'Dave' Licata † 5-6
Raoul Bova Commissaris Gianni Breda 7 8&9

Remo Girone

Tano Cariddi 3-7, 10
Ana Torrent Maria Cariddi 5-6
Simona Cavallari Esther Rasi † 1 & 4

Acteurs die meespeelden waren onder andere:

Soundtrack[bewerken]

La Piovra is het soundtrackalbum van de miniserie. De muziek is gemaakt en uitgevoerd door Riz Ortolani S1 Ennio Morricone S2-7, 10 en Paolo Buonvino s8&9.

Series[bewerken]

  • La piovra 1: (1984) - r. Damiano Damiani
  • La piovra 2: (1985) - r. Florestano Vancini
  • La piovra 3: (1987) - r. Luigi Perelli
  • La piovra 4: (1989) - r. Luigi Perelli
  • La piovra 5: Il cuore del problema (1990) - r. Luigi Perelli
  • La piovra 6: L'ultimo segreto (1992) - r. Luigi Perelli
  • La piovra 7: (1994) - r. Luigi Perelli
  • La piovra 8 (10): (2001) - r. Luigi Perelli -1-
  • La piovra 8: Lo scandalo (1997) - r. Giacomo Battiato
  • La piovra 9: Il patto (1998) - r. Giacomo Battiato

-1- Dutch Filmworks heeft La Piovra 10 veranderd in La Piovra 8. Misschien verwarrend dat er dan twee keer La Piovra 8 is, maar het klopt wel.

De series 8 en 9 spelen zich af in de jaren 1950/1960 waarin onder meer de jeugd van Tano naar voren komt. Deze series zitten in één box, genaamd "Prequel" of "Hoe het allemaal begon".

Serie 8 (10) is het vervolg op serie 7.

De complete series zijn verkrijgbaar op 25 dvd's (uitgebracht door DFW).

Serie 7 en 8 zijn 30.01.2007 voor het eerst beschikbaar geweest.