François Périer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
François Périer
Anna Maria Ferrero en François Périer in een scène uit de film "Les Amants de Villa Borghese" (1953).
Algemene informatie
Geboortenaam François Pillu
Geboren Parijs, 10 november 1919
Overleden Parijs, 29 juni 2002
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Werk
Beroep film-, televisie- en toneelacteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

François Périer, eigenlijke naam François Pillu, (Parijs, 10 november 1919 - Parijs, 29 juni 2002) was een Frans film-, televisie- en toneelacteur.

Hij wist te overtuigen in zowel komische als dramatische rollen. In Nederland werd hij vooral bekend als de doortrapte advocaat Terrasini in de eerste drie delen van misdaadserie La Piovra.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

François Périer speelde zijn eerste rollen al meteen in films van belangrijke cineasten als Marcel Carné (Hôtel du Nord, 1938) en Julien Duvivier (La Fin du jour, 1939). Al gauw, vanaf het begin van de jaren veertig, vertolkte hij heel dikwijls hoofdrollen in films van onder meer Christian-Jaque, Claude Autant-Lara, Gilles Grangier, Henri Decoin en Jean Cocteau, allen regisseurs met wie hij meerdere keren samenwerkte. Uitschieters waren zijn rol van pleegzoon van de filmregisseur in de tragikomedie Le silence est d'or (René Clair, 1947), zijn vertolking van de hatelijke arbeider Coupeau in de Émile Zolaverfilming Gervaise (René Clément, 1956) en van de cynische man die de prostituee Cabiria besteelt in de tragikomedie Le notti di Cabiria (Federico Fellini, 1957).

Vanaf de jaren zestig deed een nieuwe lichting regisseurs een beroep op Périer. Constantin Costa-Gavras, Jean-Pierre Melville en Philippe de Broca werkten meerdere keren met hem samen.

Heel wat cineasten gebruikten zijn stem als voice-over. Hij was de verteller in de Franse versie van Fantasia. Hij trad ook op als verteller in onder meer Sous le ciel de Paris (Julien Duvivier, 1951), Les Affreux (Marc Allégret, 1959) en Madame Bovary (Claude Chabrol, 1991).

Naast zijn filmwerk had hij ook een belangrijke vijftig jaar lang durende carrière als toneelacteur. Hij regisseerde ook een tiental stukken.

Rond 1991 werd de ziekte van Alzheimer bij hem geconstateerd. In 2002 stierf hij op 82-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij ligt begraven op het cimetière de Passy.

Filmografie (selectie van langspeelfilms)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]