Laat Honderd Bloemen Bloeien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zhou Enlai

Laat Honderd Bloemen Bloeien was de slogan van een kortstondige liberalisatiecampagne in de Volksrepubliek China van 1956 tot 1957, waarin de autoriteiten kritiek aanmoedigden met, naar eigen zeggen, als doel om misstanden in het bestuur te kunnen opsporen en aanpakken.

De campagne was het initiatief van premier Zhou Enlai, maar een belangrijk deel van de partijleiding, waaronder Mao Zedong, was geschokt over de felheid van de kritiek die toen los kwam. De Communistische Partij van China ging toen snel over tot vervolging van de personen - intellectuelen, boeren en arbeiders - die deze kritiek hadden durven uiten. Het aantal slachtoffers liep in de honderdduizenden, zo niet miljoenen.

Deze vervolging was zo fel, dat velen de overtuiging zijn toegedaan dat de hele "Honderd Bloemen Campagne" alleen maar een valstrik is geweest om critici uit de tent te lokken en vervolgens in de kraag te grijpen. Mao had deze tactiek namelijk al eens eerder gebruikt, tijdens zijn periode in Yan'an. Hij noemde dit 'Lok de slangen uit hun holen'.

De naam van de campagne (百花运动) is afgeleid van een traditioneel Chinees gedicht: in vereenvoudigde Chinese karakters 百花齐放,百家争鸣, in traditionele Chinese karakters 百花齊放,百家爭鳴 (Pinyin: bǎi huā qífàng, bǎi jiā zhēngmíng, "Laat honderd bloemen bloeien, laat honderd scholen wedijveren").