Lancashire Cottage Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lancashire Cottage Cemetery
Overzicht met Cross of Sacrifice
Overzicht met Cross of Sacrifice
Bouwjaar 1914
Locatie Ploegsteert, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 269
Ongeïdentificeerde slachtoffers 3
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper Charles Holden

Lancashire Cottage Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Ploegsteert. De begraafplaats ligt 1.275 m ten oosten van het dorpscentrum en aan de zuidrand van het Ploegsteertbos. Ze werd ontworpen door Charles Holden en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het terrein heeft een min of meer rechthoekige vorm en is begrensd door een bakstenen muur. Het Cross of Sacrifice staat centraal tegen de zuidelijke muur recht tegenover de toegang.

Er liggen 269 slachtoffers begraven waaronder 3 niet geïdentificeerde.

Geschiedenis[bewerken]

Deze begraafplaats werd in november 1914 gestart als frontlijnbegraafplaats door het 1st East Lancashire en het 1st Hampshire. Ze werd tot maart 1916 gebruikt behoudens enkele latere bijzettingen. Tijdens het Duitse lenteoffensief was de begraafplaats van 10 april 1918 tot 29 september 1918 in Duitse handen. Toen hebben zij ook enkele van hun slachtoffers hier begraven.

Er worden nu 231 Britten, 2 Canadezen, 23 Australiërs en 13 Duitsers herdacht. Twee Britten worden herdacht met Special Memorials[1] omdat hun graven niet meer gelokaliseerd konden worden.

Onderscheiden militairen[bewerken]

  • George Clayhills, kapitein bij het East Lancashire Regiment werd onderscheiden met de Distinguished Service Order (DSO).
  • Sergeant F. Helm van het East Lancashire Regiment werd onderscheiden met de Distinguished Conduct Medal (DCM) en korporaal Henry Richard Collins van het Devonshire Regiment eveneens maar ontving daarbij ook nog de Military Medal (DCM MM).

Externe links[bewerken]